Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Znudziła się Wam tradycyjna ryba w panierce? Zapraszam na pyszną zapiekankę:)
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 396
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 79
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 2665
Polecam.
Odsłon: 481
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 709
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 396
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 79
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 2665
Polecam.
Odsłon: 481
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 709
Składniki
Rybę doprawiamy solą i pieprzem, kroimy na mniejsze kawałki, obtaczamy w mące i obsmażamy na odrobinie tłuszczu. Brokuła gotujemy al dente. UWAGA! Wody z gotowania brokuła nie wylewamy - przyda się do sosu. Cebulę kroimy w cienkie półplasterki i rozdzielamy na pojedyncze piórka.
Przygotowujemy sos: masło rozrabiamy w garnku, wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy. Następnie wlewamy mleko i śmietankę i dalej mieszamy. Dolewamy tyle wody z gotowania brokuła, by sos przybrał konsystencję gęstej śmietany. Dodajemy serki topione i mieszamy, aż się rozpuszczą. Czosnek przeciskamy przez prasę, doprawiamy do smaku.
W naczyniu żaroodpornym wykładamy ryż, mieszamy z połową sosu, na to układamy rybę, następnie cebulę i brokuła. Zalewamy wszystko sosem i rozprowadzamy, by dobrze pokrył wierzch zapiekanki. Pieczemy ok 30 min w temp 190 st. C. Smacznego!