Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Znudziła się Wam tradycyjna ryba w panierce? Zapraszam na pyszną zapiekankę:)
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 339
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 211
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34420
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 169
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 339
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 211
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34420
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 169
Składniki
Rybę doprawiamy solą i pieprzem, kroimy na mniejsze kawałki, obtaczamy w mące i obsmażamy na odrobinie tłuszczu. Brokuła gotujemy al dente. UWAGA! Wody z gotowania brokuła nie wylewamy - przyda się do sosu. Cebulę kroimy w cienkie półplasterki i rozdzielamy na pojedyncze piórka.
Przygotowujemy sos: masło rozrabiamy w garnku, wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy. Następnie wlewamy mleko i śmietankę i dalej mieszamy. Dolewamy tyle wody z gotowania brokuła, by sos przybrał konsystencję gęstej śmietany. Dodajemy serki topione i mieszamy, aż się rozpuszczą. Czosnek przeciskamy przez prasę, doprawiamy do smaku.
W naczyniu żaroodpornym wykładamy ryż, mieszamy z połową sosu, na to układamy rybę, następnie cebulę i brokuła. Zalewamy wszystko sosem i rozprowadzamy, by dobrze pokrył wierzch zapiekanki. Pieczemy ok 30 min w temp 190 st. C. Smacznego!