Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proponuję dziś prostą i pyszną zapiekankę, z nieskomplikowanych składników a pełną smaków, polecam serdecznie :-)
Ten prosty przepis na krem malinowy jest wyjątkowy, krem wychodzi bardzo smac...
Odsłon: 5217
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 43
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Są idealne jako przekąska n...
Odsłon: 66
Ten prosty przepis na krem malinowy jest wyjątkowy, krem wychodzi bardzo smac...
Odsłon: 5217
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 43
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Są idealne jako przekąska n...
Odsłon: 66
Składniki
Zaczynamy od ugotowania makaronu al dente.
Boczek kroimy w kosteczkę, cebulę w ćwierć-talarki.
Smażymy boczek z odrobiną oliwy na złoto, następnie dodajemy cebulę i jeszcze chwilę wszystko smażymy i odkładamy na bok.
Pomidory przelewamy do talerza, usuwamy szypułki, skórki, niedoskonałości, siekamy, przelewamy do miseczki, solimy, pieprzymy, sypiemy bardzo dużo ziół, odrobinę cukru, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy i sos gotowy.
Makaron przerzucamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy usmażony boczek z cebulką, mieszamy, następnie dodajemy sos pomidorowy, mieszamy. Na wierzch ścieramy żółty ser na tarce o dużych oczkach, sypiemy czerwoną papryką i polewamy oliwą. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.
Wkładamy zapiekankę do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20 minut pod przykryciem, następnie odkrywamy i dopiekamy jeszcze przez 10 minut. Może być termoobieg.
I gotowe. Podaję posypane serem grana padano i przyozdobione listkami bazylii. Smacznego :-)