Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proponuję dziś prostą i pyszną zapiekankę, z nieskomplikowanych składników a pełną smaków, polecam serdecznie :-)
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1909
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6320
Polecam.
Odsłon: 351
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 791
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 352
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1909
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6320
Polecam.
Odsłon: 351
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 791
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 352
Składniki
Zaczynamy od ugotowania makaronu al dente.
Boczek kroimy w kosteczkę, cebulę w ćwierć-talarki.
Smażymy boczek z odrobiną oliwy na złoto, następnie dodajemy cebulę i jeszcze chwilę wszystko smażymy i odkładamy na bok.
Pomidory przelewamy do talerza, usuwamy szypułki, skórki, niedoskonałości, siekamy, przelewamy do miseczki, solimy, pieprzymy, sypiemy bardzo dużo ziół, odrobinę cukru, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy i sos gotowy.
Makaron przerzucamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy usmażony boczek z cebulką, mieszamy, następnie dodajemy sos pomidorowy, mieszamy. Na wierzch ścieramy żółty ser na tarce o dużych oczkach, sypiemy czerwoną papryką i polewamy oliwą. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.
Wkładamy zapiekankę do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20 minut pod przykryciem, następnie odkrywamy i dopiekamy jeszcze przez 10 minut. Może być termoobieg.
I gotowe. Podaję posypane serem grana padano i przyozdobione listkami bazylii. Smacznego :-)