Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proponuję dziś prostą i pyszną zapiekankę, z nieskomplikowanych składników a pełną smaków, polecam serdecznie :-)
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 305
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 710
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 730
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 31
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 305
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 710
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 730
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 31
Składniki
Zaczynamy od ugotowania makaronu al dente.
Boczek kroimy w kosteczkę, cebulę w ćwierć-talarki.
Smażymy boczek z odrobiną oliwy na złoto, następnie dodajemy cebulę i jeszcze chwilę wszystko smażymy i odkładamy na bok.
Pomidory przelewamy do talerza, usuwamy szypułki, skórki, niedoskonałości, siekamy, przelewamy do miseczki, solimy, pieprzymy, sypiemy bardzo dużo ziół, odrobinę cukru, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy i sos gotowy.
Makaron przerzucamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy usmażony boczek z cebulką, mieszamy, następnie dodajemy sos pomidorowy, mieszamy. Na wierzch ścieramy żółty ser na tarce o dużych oczkach, sypiemy czerwoną papryką i polewamy oliwą. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.
Wkładamy zapiekankę do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20 minut pod przykryciem, następnie odkrywamy i dopiekamy jeszcze przez 10 minut. Może być termoobieg.
I gotowe. Podaję posypane serem grana padano i przyozdobione listkami bazylii. Smacznego :-)