Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 24-03-2022
Bardzo smaczne jest połączenie ryżu z twarogiem i z jabłkami pachnącymi cynamonem z rodzynkami i płatkami migdałowymi. Zapiekanka jest delikatnie słodka. Można podać na podwieczorek lub kolację.
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 182
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 153
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 182
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 153
Składniki
Ryż dokładnie wypłukać. Ugotować na mleku. Często mieszać, bo ryż lubi przywierać do dna garnka. W czasie gotowania dodać masło. Wystudzić. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać łyżkę soku z cytryny. Stopniowo dodawać twaróg ciągle mieszać i ugotowany na mleku ryż. Jabłka ze słoika pomieszać z cynamonem, kaszą manną, cukrem, rodzynkami i płatkami migdałowymi. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Wyłożyć połowę masy serowo-ryżowej do naczynia. Następnie wyłożyć masę jabłek i przykryć pozostałą masą serowo-ryżową. Obficie posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50-60 min. Zapiekankę można zajadać ciepłą, ale po wystudzeniu ładnie się kroi. Smacznego