Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 24-03-2022
Bardzo smaczne jest połączenie ryżu z twarogiem i z jabłkami pachnącymi cynamonem z rodzynkami i płatkami migdałowymi. Zapiekanka jest delikatnie słodka. Można podać na podwieczorek lub kolację.
Sernik z rodzynkami. W sam raz na Święta. Przepis na dużą blaszkę. Wszystk...
Odsłon: 377
Na stole świątecznym nie może jej zabraknąć.
Odsłon: 1443
Nie ma to jak domowe ciasta zgodzicie się ze mną? ja osobiście uwielbiam piec...
Odsłon: 5625
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 305
Sernik z rodzynkami. W sam raz na Święta. Przepis na dużą blaszkę. Wszystk...
Odsłon: 377
Na stole świątecznym nie może jej zabraknąć.
Odsłon: 1443
Nie ma to jak domowe ciasta zgodzicie się ze mną? ja osobiście uwielbiam piec...
Odsłon: 5625
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 305
Składniki
Ryż dokładnie wypłukać. Ugotować na mleku. Często mieszać, bo ryż lubi przywierać do dna garnka. W czasie gotowania dodać masło. Wystudzić. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać łyżkę soku z cytryny. Stopniowo dodawać twaróg ciągle mieszać i ugotowany na mleku ryż. Jabłka ze słoika pomieszać z cynamonem, kaszą manną, cukrem, rodzynkami i płatkami migdałowymi. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Wyłożyć połowę masy serowo-ryżowej do naczynia. Następnie wyłożyć masę jabłek i przykryć pozostałą masą serowo-ryżową. Obficie posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50-60 min. Zapiekankę można zajadać ciepłą, ale po wystudzeniu ładnie się kroi. Smacznego