Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To danie szczególnie cieszy się popularnością w Europie Wschodniej i stanowi część wigilijnego menu. Zapiekanka śledziowa to smaczne danie, które łączy smak tradycyjnych śledzi z dodatkami w postaci cebuli, ziemniaków i pysznego śmietanowego sosu. Jeśli chcesz spróbować śledzia w innym wydaniu, to koniecznie sprawdź ten przepis.
naczynie żaroodporne, deska do krojenia, nóż, garnek
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 315
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2265
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 3007
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 659
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 315
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2265
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 3007
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 659
Składniki
Umyj i ugotuj ziemniaki w mundurkach w osolonej wodzie, aż będą miękkie, przez około 10 minut.
Gdy ziemniaki będą ugotowane, obierz je ze skórek i pokrój je w plastry.
Następnie śledzie pokrój w paski. Cebulę pokrój w piórka, a ser zetrzyj na średnich oczkach. Pokrój w kostkę ogórki kiszone.
Boczek pokrój w kostkę i przerzuć na patelnię z jedną łyżką masła. Do boczku dorzuć cebulkę i smaż przez około 5 minut.
Przygotuj sos. W misce wymieszaj jajko, śmietanę oraz majonez. Opcjonalnie możesz dodać łyżeczkę musztardy. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj boczek z sosem.
W naczyniu żaroodpornym zacznij układać plastry ziemniaków, a następnie zeszkloną cebulkę i ogórki kiszone. Całość zalej przygotowanym sosem z boczkiem. Na wierzch zapiekanki dodaj startą mozzarellę.
Zapiekankę wstaw na 180 stopni i piecz przez 30-35 minut.
Gotową zapiekankę posyp koperkiem.