Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ta pyszna, pożywna zapiekanka śniadaniowa jest zrobiona z tego, co zawsze masz w lodówce lub spiżarce. Kiedy nie masz czasu na długie przygotowanie posiłku, a masz ochotę na rozpoczęcie dnia od potrawy na ciepło, sięgnij po kawałek kiełbasy, sera oraz jajka. Aby skrócić czas pracy, przygotuj zapiekankę wieczorem, zostaw na noc w lodówce i upiecz przed samym podaniem. Świetnie smakuje samodzielne, polana pomidorowym sosem lub zaserwowana w towarzystwie sałatki ze świeżych warzyw.
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 7021
Polecam.
Odsłon: 146
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5376
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2593
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 7021
Polecam.
Odsłon: 146
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5376
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2593
Składniki
Ceramiczną formę lub żaroodporne naczynie (ok. 22 x 32 cm) wysmaruj masłem lub natrzyj oliwą i odstaw. Ziemniaki ugotuj w mundurkach, po czym obierz i pokrój w kostkę. Możesz także wykorzystać ziemniaki z obiadu. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Podsmaż na patelni na łyżce masła i poczekaj, aż stanie się błyszcząca. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i przesmażaj, aż warzywa będą pachnące. Wrzuć na patelnię oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki i przesmażaj, aż zmiękną. Na koniec dopraw solą, czarnym pieprzem i ewentualnie odrobiną ziołowego pieprzu. Kiełbaski pokrój w plasterki, a ser zetrzyj na tarce jarzynowej.
Ułóż przygotowane składniki do naczynia żaroodpornego, układając warstwowo ziemniaki, kiełbaskę i podsmażone pieczarki. W misce ubij jajka, dodaj sól, pieprz, płatki czerwonej papryki (lub posiekaną papryczkę chili) i suszone zioła włoskie. Wlej mieszankę jajeczną na ziemniaki i wstaw zapiekankę do pieca nagrzanego do 180°C i piecz ok. 20 minut. Na 5-7 minut przed końcem posyp zapiekankę tartym serem i poczekaj, aż ten się rozpuści.
Wyjmij zapiekankę śniadaniową z pieca, odczekaj ok. 5 minut i przekładaj porcje na talerz. Przed podaniem posyp posiekanym szczypiorkiem i natką pietruszki.