Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka sołtysa ma być sycąca, prosta w przygotowaniu i mieć tylko proste składniki, najlepiej takie, które można przynieść ze swojego ogródka. Sprawdź koniecznie ten przepis!
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10980
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4880
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1012
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9458
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1408
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10980
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4880
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1012
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9458
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1408
Składniki
Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie plasterki. W dużym garnku zagotuj wodę z odrobiną soli, a następnie wrzuć pokrojone ziemniaki. Gotuj je przez około 15 minut, aż będą al dente. Odcedź i odstaw na bok. Boczek pokrój na małe kawałki. Brokuł podziel na mniejsze różyczki. Cebulę obierz i posiekaj w piórka. Czosnek obierz i drobno pokrój.
Na dużej patelni podsmaż boczek, aż będzie chrupiący. Dodaj do boczku pokrojoną cebulę i czosnek. Smaż, aż cebula stanie się szklista. Dodaj różyczki brokuła na patelnię. Posól i popieprz. Smaż na małym ogniu tak długo aż warzywa staną się miękkie.
W misce roztrzep jajka, a następnie dodaj śmietankę. Dokładnie wymieszaj. Posiekaj szczypiorek i natkę pietruszki, dodaj je do sosu i wymieszaj. Dopraw sos solą i pieprzem do smaku.
W naczyniu żaroodpornym rozprowadź odrobinę oleju z patelni. Wyłóż pierwszą część ziemniaków. Posyp papryką mieloną i rozmarynem. Przełóż farsz z boczku, brokuła, cebuli i czosnku. Ułóż ponownie ziemniaki i tak samo posyp je przyprawami. Wylej masę śmietanowo-jajeczną.
Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wstaw zapiekankę i piecz przez około 30-35 minut, aż wierzch zapiekanki będzie złocisty, a sos dobrze się zetnie.