Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ta zapiekanka śródziemnomorska jest pełna słonecznego smaku pomidorów, świeżych ziół i aromatycznego sera. Jest też niezwykle sycąca. Z powodzeniem możesz przygotować podwójną porcję na dwa dni!
Letni galaretkowiec Lastryko to niezwykle efektowny deser, który nie tylko pr...
Odsłon: 1305
Cukinia z mięsem mielonym to uniwersalna baza do wielu dań. Możesz zaserwować...
Odsłon: 1103
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 299
Letni galaretkowiec Lastryko to niezwykle efektowny deser, który nie tylko pr...
Odsłon: 1305
Cukinia z mięsem mielonym to uniwersalna baza do wielu dań. Możesz zaserwować...
Odsłon: 1103
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 299
Składniki
Makaron ugotuj o dwie minuty krócej niż mówi instrukcja na opakowaniu. Odcedź i przełóż go z powrotem do garnka.
Na dużej patelni rozgrzej olej. Dodaj posiekane cebulę i czosnek. Smaż je przez 2 minuty, do zeszklenia.
Dodaj mięso i smaż, rozdrabniając w trakcie. Kiedy wołowina straci swoją surową barwę, dodaj wszystkie przyprawy i kontynuuj gotowanie przez kolejne 2 minuty.
Wlej passatę i wodę. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień do małego i gotuj całość przez 10 minut.
Wlej ok. 2 szklanki sosu z patelni do makaronu i wymieszaj.
Makaron rozłóż w naczyniu żaroodpornym. Następnie rozprowadź cienką warstwę ricotty i polej całość pozostałym sosem. Wierzch posyp tartymi mozzarellą i parmezanem.
Zapiekankę śródziemnomorską przykryj luźno folią aluminiową i wstaw do pieca nastawionego na 180 st. Celsjusza. Piecz ją przez 20 minut, a następnie zdejmij folię i kontynuuj pieczenie przez 10-15 minut, do zezłocenia sera.
Danie podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu, udekorowane świeżą bazylią.