Ta zapiekanka śródziemnomorska jest pełna słonecznego smaku pomidorów, świeżych ziół i aromatycznego sera. Jest też niezwykle sycąca. Z powodzeniem możesz przygotować podwójną porcję na dwa dni!
Zapiekanka śródziemnomorska
Składniki
- 300 g makaronu penne
- 500 g mielonej wołowiny
- 700 g passaty pomidorowej
- 200 g ricotty
- 200 g mozzarelli
- 100 ml wody
- 50 g tartego parmezanu
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 2 łyżeczki cebulki granulowanej
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- ¼ łyżeczki pieprzu cayenne
- świeża bazylia do dekoracji
Składniki
- 300 g makaronu penne
- 500 g mielonej wołowiny
- 700 g passaty pomidorowej
- 200 g ricotty
- 200 g mozzarelli
- 100 ml wody
- 50 g tartego parmezanu
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 2 łyżeczki cebulki granulowanej
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- ¼ łyżeczki pieprzu cayenne
- świeża bazylia do dekoracji
![Smaker](https://assetssmaker.iplsc.com/images/logo-advert.png?v1)
Etapy przygotowania
Makaron ugotuj o dwie minuty krócej niż mówi instrukcja na opakowaniu. Odcedź i przełóż go z powrotem do garnka.
Na dużej patelni rozgrzej olej. Dodaj posiekane cebulę i czosnek. Smaż je przez 2 minuty, do zeszklenia.
Dodaj mięso i smaż, rozdrabniając w trakcie. Kiedy wołowina straci swoją surową barwę, dodaj wszystkie przyprawy i kontynuuj gotowanie przez kolejne 2 minuty.
Wlej passatę i wodę. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień do małego i gotuj całość przez 10 minut.
Wlej ok. 2 szklanki sosu z patelni do makaronu i wymieszaj.
Makaron rozłóż w naczyniu żaroodpornym. Następnie rozprowadź cienką warstwę ricotty i polej całość pozostałym sosem. Wierzch posyp tartymi mozzarellą i parmezanem.
Zapiekankę śródziemnomorską przykryj luźno folią aluminiową i wstaw do pieca nastawionego na 180 st. Celsjusza. Piecz ją przez 20 minut, a następnie zdejmij folię i kontynuuj pieczenie przez 10-15 minut, do zezłocenia sera.
Danie podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu, udekorowane świeżą bazylią.
Przepis w Waszym wykonaniu (2)
![Smaker](https://assetssmaker.iplsc.com/images/logo-advert.png?v1)
![Smaker](https://assetssmaker.iplsc.com/images/logo-advert.png?v1)
Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
![](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_production_2024_12_21/242bae6d53ad9b0577c2933a6212d11c-sm.jpg)
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Owoce
- Jabłka
- Nabiał
- Jajka
- Przyprawy
- Cynamon
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 1184
![](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_production_2025_02_12/1243aabf3312589cde99d539cdd707e6-sm.jpeg)
Domowa wędlina najlepsza.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Mleko
- Mięso
- Przyprawy
- Czosnek
- Kanapki
- Dla zdrowia
Odsłon: 31216
![](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_production_2025_02_14/2caba2f2fcac5dd26be3fed9d5c2a346-sm.jpg)
Sernik baskijski to zdecydowanie petarda, a sernik baskijski pistacjowy to po...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Walentynki
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Jogurt
- Mleko
- Orzechy
- Pistacje
- Ciasta
- Ciastka
- Serniki
Odsłon: 3635
![](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_production_2022_11_30/c1cbc39d45f94c49cfbf746d6d07cac8-sm.jpg)
Prawdziwa włoska carbonara Magdy Gessler nie wymaga wielu składników, aby był...
Odsłon: 4598
![](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_prod_2012_07_06/022c8f0aba9d21b7944d36158360ac41-sm.jpg)
Proste, dość szybkie, bardzo smaczne. Niby znane ale jednak nieco inne.
Odsłon: 8123
Ostatnio komentowane przepisy
![](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_production_2024_12_21/242bae6d53ad9b0577c2933a6212d11c-sm.jpg)
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Owoce
- Jabłka
- Nabiał
- Jajka
- Przyprawy
- Cynamon
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 1184
![](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_production_2025_02_12/1243aabf3312589cde99d539cdd707e6-sm.jpeg)
Domowa wędlina najlepsza.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Warzywa
- Papryka
- Nabiał
- Mleko
- Mięso
- Przyprawy
- Czosnek
- Kanapki
- Dla zdrowia
Odsłon: 31216
![](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_production_2025_02_14/2caba2f2fcac5dd26be3fed9d5c2a346-sm.jpg)
Sernik baskijski to zdecydowanie petarda, a sernik baskijski pistacjowy to po...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Walentynki
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Jogurt
- Mleko
- Orzechy
- Pistacje
- Ciasta
- Ciastka
- Serniki
Odsłon: 3635
![](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_production_2022_11_30/c1cbc39d45f94c49cfbf746d6d07cac8-sm.jpg)
Prawdziwa włoska carbonara Magdy Gessler nie wymaga wielu składników, aby był...
Odsłon: 4598
![](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_prod_2012_07_06/022c8f0aba9d21b7944d36158360ac41-sm.jpg)
Proste, dość szybkie, bardzo smaczne. Niby znane ale jednak nieco inne.
Odsłon: 8123
![Smaker](https://assetssmaker.iplsc.com/images/logo-advert.png?v1)
![Smaker](https://assetssmaker.iplsc.com/images/logo-advert.png?v1)
![](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_production_2025_01_29/ab16070ef18c167308f15c00dde109a0-lg.jpg)
Składniki
- 300 g makaronu penne
- 500 g mielonej wołowiny
- 700 g passaty pomidorowej
- 200 g ricotty
- 200 g mozzarelli
- 100 ml wody
- 50 g tartego parmezanu
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 2 łyżeczki cebulki granulowanej
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- ¼ łyżeczki pieprzu cayenne
- świeża bazylia do dekoracji
Makaron ugotuj o dwie minuty krócej niż mówi instrukcja na opakowaniu. Odcedź i przełóż go z powrotem do garnka.
Na dużej patelni rozgrzej olej. Dodaj posiekane cebulę i czosnek. Smaż je przez 2 minuty, do zeszklenia.
Dodaj mięso i smaż, rozdrabniając w trakcie. Kiedy wołowina straci swoją surową barwę, dodaj wszystkie przyprawy i kontynuuj gotowanie przez kolejne 2 minuty.
Wlej passatę i wodę. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień do małego i gotuj całość przez 10 minut.
Wlej ok. 2 szklanki sosu z patelni do makaronu i wymieszaj.
Makaron rozłóż w naczyniu żaroodpornym. Następnie rozprowadź cienką warstwę ricotty i polej całość pozostałym sosem. Wierzch posyp tartymi mozzarellą i parmezanem.
Zapiekankę śródziemnomorską przykryj luźno folią aluminiową i wstaw do pieca nastawionego na 180 st. Celsjusza. Piecz ją przez 20 minut, a następnie zdejmij folię i kontynuuj pieczenie przez 10-15 minut, do zezłocenia sera.
Danie podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu, udekorowane świeżą bazylią.