Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszna, niebywale aromatyczna zapiekanka, ( Zapiekanka jest to z tłuczonych ziemniaków z listkami szczawiu wykonana , plus kalafior, szynka podsmażona z porem. Zapieczona z serem gouda zaś różyczka piękna ta jest zrobiona z ciasta pierogowego z marchwią zwieńczona gałązką świeżego Amboinicusa czyli Oregano kubańskiego )
Patelnia, Blacha do pieczenia
Delikatne , aromatyczne mięso rozpływa się w ustach, idealne na obiad.
Odsłon: 7455
Smaczne danie obiadowe lub drugie śniadanie w pracy.
Odsłon: 2381
Delikatne , aromatyczne mięso rozpływa się w ustach, idealne na obiad.
Odsłon: 7455
Smaczne danie obiadowe lub drugie śniadanie w pracy.
Odsłon: 2381
Składniki
Do Puree ziemniaczanego ( np. Pozostałego z obiadu) dodać należy zblanszowanego na kapce oleju z cebulką szczawiu i dobrze wymieszać. Po czym wyłożyć na spód blachy do pieczenia. A w miedzyczasie podsmażyć razem z porem pokrojną również szynkę też na oleju. Gotowe wyłozyć na blachę na wierzch ziemniaków.
Na calość wrzucić rozkawalkowane kalafiory, lekko dociskajac je ręką lub łyżką tak aby częściowo wbiły się w farsz.
Całość przykrywamy plastrami sera Gouda ( jeden po drugim układajac obok siebie plasterki). Na ser kładziemy kawalki surowego ciasta z marchwią (może być mrożone) układając zeń motyw dekoracyjny. Dodajemy także świeże gałązki Oregano kubańskiego ( Amboinicus) i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 25 do 30 minut .
Całość podawać na gorąco można z mizerią z ogorków, sałatką , ketchupem lub samo ( Plain )