Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszna, niebywale aromatyczna zapiekanka, ( Zapiekanka jest to z tłuczonych ziemniaków z listkami szczawiu wykonana , plus kalafior, szynka podsmażona z porem. Zapieczona z serem gouda zaś różyczka piękna ta jest zrobiona z ciasta pierogowego z marchwią zwieńczona gałązką świeżego Amboinicusa czyli Oregano kubańskiego )
Patelnia, Blacha do pieczenia
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10685
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 912
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9122
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10685
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 912
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9122
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Składniki
Do Puree ziemniaczanego ( np. Pozostałego z obiadu) dodać należy zblanszowanego na kapce oleju z cebulką szczawiu i dobrze wymieszać. Po czym wyłożyć na spód blachy do pieczenia. A w miedzyczasie podsmażyć razem z porem pokrojną również szynkę też na oleju. Gotowe wyłozyć na blachę na wierzch ziemniaków.
Na calość wrzucić rozkawalkowane kalafiory, lekko dociskajac je ręką lub łyżką tak aby częściowo wbiły się w farsz.
Całość przykrywamy plastrami sera Gouda ( jeden po drugim układajac obok siebie plasterki). Na ser kładziemy kawalki surowego ciasta z marchwią (może być mrożone) układając zeń motyw dekoracyjny. Dodajemy także świeże gałązki Oregano kubańskiego ( Amboinicus) i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 25 do 30 minut .
Całość podawać na gorąco można z mizerią z ogorków, sałatką , ketchupem lub samo ( Plain )