Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
ZapiekankaTenteges to takie danie ze wszystkiego, co znajdziesz w lodówce. Jest tu cała moc warzyw i dużo mięsa. A całość łączy chrupiący i lekko słony boczek, który wręcz rozpływa się w ustach. Liczne zioła i przyprawy sprawiają, że potrawa jest niezwykle aromatyczna i wyrazista. Z powodzeniem możesz dodać też warzywa korzenne czy nawet poeksperymentować z dodatkiem tartego sera. Nie ma jednego dobrego przepisu na zapiekankę tenteges – jest ich tyle, ilu kucharzy i kucharek na świecie!
Przepis dnia
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 4840
Przepis dnia
Naleśniki po chłopsku to gotowe danie, sycące i rozgrzewające. Idealnie się s...
Odsłon: 7423
Marynowana papryka, nadziana wcześniej kapustą, to jest przysmak węgierski i...
Odsłon: 635
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 96
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 95
Przepis dnia
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 4840
Przepis dnia
Naleśniki po chłopsku to gotowe danie, sycące i rozgrzewające. Idealnie się s...
Odsłon: 7423
Marynowana papryka, nadziana wcześniej kapustą, to jest przysmak węgierski i...
Odsłon: 635
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 96
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 95
Składniki
Kurczaka umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój go w dość dużą kostkę. Natrzyj go tymiankiem i rozmarynem, a następnie wymieszaj z oliwą z oliwek i drobno posiekanym czosnkiem. Kapustę pokrój na ćwiartki, a następnie na ósemki.
Papryki umyj i oczyść z gniazd nasiennych. Pokrój je w kostkę. Cebulę obierz i posiekaj w piórka.
Na dnia dużego naczynia żaroodpornego rozłóż kapustę, twardszymi częściami przy brzegach. Na to rozłóż papryki i cebulę. Posyp wszystko solą, pieprzem i papryką. Skrop sokiem z cytryny.
Na warstwie warzyw rozłóż kurczaka w centralnym miejscu, pozostawiając odkryte części rdzenia kapusty.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st. Celsjusza. Zapiekankę tenteges piecz przez 20-30 minut.
Następnie wyjmij ją i rozłóż równomiernie plastry boczku na wierzchu. Włóż zapiekankę na kolejne 20-30 minut, do ładnego zrumienienia.
Danie podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu lub w dniu następnym, po podgrzaniu.