Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka Tysiąca Wysp to pyszna zapiekanka ryżowa z kurczakiem. Danie spaja domowy sos Tysiąca Wysp, czyli słynny, pikantny sos do burgerów czy sałatek – tym razem w wariancie na gorąco!
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5340
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 879
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11773
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5340
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 879
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11773
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Składniki
Przygotuj marynatę do kurczaka. Przeciśnij przez praskę czosnek i połącz wszystkie składniki (oliwę, sok z cytryny, czosnek, paprykę, sól i pieprz) w jednolity sos. Kurczaka oczyść z błonek i chrząstek, pokrój na niewielkie kawałki i zanurz je w marynacie. Odstaw na kilka godzin (najlepiej na noc) do lodówki. Zamarynowanego kurczaka usmaż na złocisty kolor.
Przygotuj domowy sos Tysiąca Wysp. Pokrój bardzo drobno ogórek i cebulę. Połącz majonez z ketchupem i sokiem z cytryny. Dopraw chili, solą i pieprzem. Wymieszaj sos z rozkłóconym jajkiem (w oryginale do sosu dodaje się jajko ugotowane i drobno posiekane, ale w przypadku zapiekanki potrzebne jest jajko surowe), a następnie połącz z pokrojonymi warzywami.
Ugotuj ryż al dente. Pomidorki pokrój na połówki. Mozzarellę zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Wymieszaj ryż z kurczakiem i połówkami pomidorów. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Zalej sosem tysiąca wysp i posyp mozzarellą.
Wstaw zapiekankę do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 30 minut.