Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka w kolorze jesieni to po prostu jedna z wersji zapiekanego makaronu z serem, znanego wszystkim mac & cheese, tym razem z dodatkiem dyni. Wiem, nudzę – znowu dynia? Tak! W ten sposób próbuję Ci pokazać, że ten wspaniały jesienno-zimowy owoc/warzywo daje się zjeść nie tylko jako zupa, kompot czy marynata. Są tysiące pysznych sposobów na dynię! Ja ją bardzo lubię, podjadam nawet na surowo – podczas obierania.
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1351
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5873
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8846
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18552
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1351
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5873
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8846
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18552
Składniki
Na początek włącz piekarnik, niech osiągnie temperaturę 180 stopni. W międzyczasie ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu – niech będzie naprawdę al dente, bo jeszcze trochę zmięknie podczas zapiekania. Odcedź go na sicie.
Tymczasem w sporym rondlu stop masło na niewielkim ogniu. Wmieszaj mąkę i, ciągle mieszając, gotuj przez 1 minutę. Wlej zimne mleko i gotuj, aż sos zgęstnieje, mieszając często. Najlepiej nadaje się do tego trzepaczka rózgowa – nie pozwala, by z masła, mąki i mleka zrobiły się grudki. Masz teraz gotowy gęsty beszamel.
Do sosu dodaj sól, pieprz, gałkę, musztardę i puree dyniowe. Wsyp też szklankę sera, zdejmij rondel z ognia i wszystko bardzo dobrze wymieszaj, do czasu, aż ser się stopi.
Odcedzony makaron wymieszaj z sosem. Wlej całość do posmarowanego odrobiną oleju naczynia żaroodpornego.
Posyp pozostałym tartym serem i zapiekaj 20-25 minut.
Zapiekankę podawaj zaraz po wyjęciu z pieca, najlepiej z michą sałaty i słuszną porcją kiszonek.