Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Owsianka z kurkumą – złoto nie tylko dla jelit, ale również serca i mózgu. Kt...
Odsłon: 40
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 558
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2010
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4003
Owsianka z kurkumą – złoto nie tylko dla jelit, ale również serca i mózgu. Kt...
Odsłon: 40
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 558
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2010
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4003
Składniki
Soczewicę ugotować w osolonej wodzie. Ok 400 ml wody, 10 -15 min gotowania.
Ugotowaną soczewicę wyłożyć na sito, żeby obciekła z wody.
W większym rondlu rozgrzać olej i dodawać kolejno, pokrojoną w drobną kostkę szalotkę i drobno pokrojony czosnek. Smażyć na wolnym ogniu.
Dodać paprykę pokrojoną w drobną kostkę oraz obraną, startą na większych oczkach marchew, cukinię. Dusić i mieszać ok 10 min.
Dodać soczewicę. Wymieszać i zestawić z gazu. Poczekać kilka minut, żeby warzywa przestygły.
Dodać natkę pietruszki, mrożony groszek, który schłodzi masę, pieprz młotkowany z kolendrą i sól. Dokładnie wymieszać.
Dodać rozbełtane jajka i bułkę tartą do zagęszczenia. Można dodać więcej lub mniej. Zależy od tego jak bardzo mamy wilgotną masę.
Wymieszać dokładnie i przełożyć do keksówki lub innej formy ( u mnie 20x30 cm ) wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 50 min.
Wystudzić, kroić, zajadać.
Bardzo dobrze smakuje np z ajwarem.
Smacznego.