Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 140
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3817
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 255
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 255
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 140
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3817
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 255
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 255
Składniki
Soczewicę ugotować w osolonej wodzie. Ok 400 ml wody, 10 -15 min gotowania.
Ugotowaną soczewicę wyłożyć na sito, żeby obciekła z wody.
W większym rondlu rozgrzać olej i dodawać kolejno, pokrojoną w drobną kostkę szalotkę i drobno pokrojony czosnek. Smażyć na wolnym ogniu.
Dodać paprykę pokrojoną w drobną kostkę oraz obraną, startą na większych oczkach marchew, cukinię. Dusić i mieszać ok 10 min.
Dodać soczewicę. Wymieszać i zestawić z gazu. Poczekać kilka minut, żeby warzywa przestygły.
Dodać natkę pietruszki, mrożony groszek, który schłodzi masę, pieprz młotkowany z kolendrą i sól. Dokładnie wymieszać.
Dodać rozbełtane jajka i bułkę tartą do zagęszczenia. Można dodać więcej lub mniej. Zależy od tego jak bardzo mamy wilgotną masę.
Wymieszać dokładnie i przełożyć do keksówki lub innej formy ( u mnie 20x30 cm ) wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 50 min.
Wystudzić, kroić, zajadać.
Bardzo dobrze smakuje np z ajwarem.
Smacznego.