Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam, zapiekanka jest bardzo smaczna i pożywna. W sam raz na jednodaniowy, pyszny obiad lub kolację ze znajomymi.
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 6979
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1004
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4297
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 795
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1065
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4015
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 6979
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1004
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4297
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 795
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1065
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4015
Składniki
Boczek myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w cieńkie plasterki. Na patelnię dajemy 100g smalcu, wrzucamy pokrojony boczek i w krążki, por. Podsmażamy i odstawiamy.
Wszystkie warzywa czyścimy, myjemy i kroimy w odpowiednie kawałki. Ścianki naczynia żaroodpornego smarujemy resztą smalcu i po kolei układamy warstwami składniki. Najpierw pokrojone w plasterki ziemniaki i marchewkę, następnie boczek z porem, kapustę białą, koper. Tak na przemian do samej góry i zakańczamy ziemniakami.
Każdą warstwę posypuję solą ziołową, (lub odpowiadającymi przyprawami) pieprzem i papryką słodką. Na ziemniaki układam plasterki wędzonej słoniny, ścieram ser żółty na dużych oczkach, posypuję szczypiorkiem i gotowe.
Do piekarnika wstawiam naczynie żaroodporne z przykryciem i piekę w temperaturze 200°C przez ok. 2 godziny (do miękkości). Po tym czasie wystawiam, posypuję natką pietruszki i potrawa jest gotowa do konsumpcji.