Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka warzywna z ryżem

Zapiekanka warzywna z ryżem

Autor:

Przepisów i artykułów: 489 Ocena: 3419

Dodano:

Odsłon: 1559

Smaczna zapiekanka jarska z warzyw i ryżu. Ale zawsze możemy dodać wędlinę czy podsmażone filety z kurczaka - będzie wówczas bardziej sycąca.

Składniki

  • papryka 2 strąki
  • pomidory 2 szt
  • brokuł 1 szt
  • cebula 1 szt
  • czosnek 3 ząbki
  • groszek konserwowy 5 łyżek
  • kukurydza konserwowa 5 łyżek
  • ryż 20 dag
  • ser żółty starty 6 łyżek
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • tłuszcz do smażenia
1-2 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ryz gotujemy w osolonym wrzątku.
    Brokuł dzielimy na różyczki, gotujemy w osolonym wrzątku przez 3-4 min i odsączamy.
    Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy na nim posiekaną cebulę i czosnek. Gdy będą szkliste dodajemy pokrojone papryki /najlepiej kolorowe/ i podsmażamy 2-3 min. Na koniec na patelnię dodajemy obraną, pozbawioną gniazda nasiennego cukinię i podsmażamy wszystko razem dalsze 3-4 min.

  2. Patelnie zestawiamy z ognia, dodajemy drobno pokrojone pomidory /wraz z sokiem/, odsączony groszek i kukurydzę oraz ryż, doprawiamy do smaku i wszystko mieszamy.

  3. Naczynie żaroodporne natłuszczamy i przekładamy do niego warzywa z ryżem. Na wierzchu układamy różyczki brokuła i całość posypujemy startym żółtym serem.
    Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i zapiekamy ok. 15 min - do czasu aż ser się roztopi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń