Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosta w zrobieniu zapiekanka.Nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych.Smakuje wyśmienicie.
Ciasto palce lizać. A jesienią jest obowiązkowo do zrobienia. Polecam.
Odsłon: 4557
Sobota - to czas na grillowanie. Prosty przepis na smakowity kociołek pełen r...
Odsłon: 250
Smaczna pasta z makreli i twarogu. Polecam.
Odsłon: 779
Efekt chrupkości najłatwiej uzyskać dodając więcej oleju do smażenia, i tak o...
Odsłon: 1108
Czyli neapolitańska mozzarella w karocy. Uwaga! bardzo syta przekąska.
Odsłon: 275
Ciasto palce lizać. A jesienią jest obowiązkowo do zrobienia. Polecam.
Odsłon: 4557
Sobota - to czas na grillowanie. Prosty przepis na smakowity kociołek pełen r...
Odsłon: 250
Smaczna pasta z makreli i twarogu. Polecam.
Odsłon: 779
Efekt chrupkości najłatwiej uzyskać dodając więcej oleju do smażenia, i tak o...
Odsłon: 1108
Czyli neapolitańska mozzarella w karocy. Uwaga! bardzo syta przekąska.
Odsłon: 275
Składniki
Ziemniaki gotujemy w mundurkach ,następnie je obieramy i kroimy w cienkie plastry.
Kalafior i brokuł gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.Cebule obieramy i kroimy w piórka i podsmażamy na oleju.Parówki kroimy w plastry.Ser trzemy na cienkim tarle.
Z jajek ,mąki ,śmietany i ziół prowansalskich sporządzamy jednolitą masę.
W naczyniu żaroodpornym układamy warstwy zapiekanki: ziemniaki,na nie 1/2 kalafiora i brokuła(delikatnie solimy i pieprzymy),następnie podsmażona cebula,parówki ser,potem po raz drugi warstw ziemniaków,na nią kalafior ,brokuł,cebula,parówki, ser i ostatnia warstwa ziemniaków.Ostatnią warstwę ziemniaków delikatnie solimy i pieprzymy.Zalewamy wszystko masą z mąki i jaj.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 st ok 40 minut, pod koniec pieczenia górną warstwę ziemniaków posypać obficie serem i po jego roztopieniu podawać zapiekankę na talerze.
Smacznego