Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosta w zrobieniu zapiekanka.Nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych.Smakuje wyśmienicie.
Szybki w przygotowaniu i bardzo puszysty piernik, który można jeść zaraz po u...
Odsłon: 7103
Szybki posiłek, który sprawia radochę w szczególności dzieciom.
Odsłon: 24
Dziś sławetne (tam skąd pochodzi choć w Europie mało znane) ATAPAKUA - Gula...
Odsłon: 37
Przepis na tę miksturę dała mi tydzień temu moja koleżanka z pracy, prawdziwa...
Odsłon: 36
Szybki w przygotowaniu i bardzo puszysty piernik, który można jeść zaraz po u...
Odsłon: 7103
Szybki posiłek, który sprawia radochę w szczególności dzieciom.
Odsłon: 24
Dziś sławetne (tam skąd pochodzi choć w Europie mało znane) ATAPAKUA - Gula...
Odsłon: 37
Przepis na tę miksturę dała mi tydzień temu moja koleżanka z pracy, prawdziwa...
Odsłon: 36
Składniki
Ziemniaki gotujemy w mundurkach ,następnie je obieramy i kroimy w cienkie plastry.
Kalafior i brokuł gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.Cebule obieramy i kroimy w piórka i podsmażamy na oleju.Parówki kroimy w plastry.Ser trzemy na cienkim tarle.
Z jajek ,mąki ,śmietany i ziół prowansalskich sporządzamy jednolitą masę.
W naczyniu żaroodpornym układamy warstwy zapiekanki: ziemniaki,na nie 1/2 kalafiora i brokuła(delikatnie solimy i pieprzymy),następnie podsmażona cebula,parówki ser,potem po raz drugi warstw ziemniaków,na nią kalafior ,brokuł,cebula,parówki, ser i ostatnia warstwa ziemniaków.Ostatnią warstwę ziemniaków delikatnie solimy i pieprzymy.Zalewamy wszystko masą z mąki i jaj.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 st ok 40 minut, pod koniec pieczenia górną warstwę ziemniaków posypać obficie serem i po jego roztopieniu podawać zapiekankę na talerze.
Smacznego