Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka wg Pascala

Zapiekanka wg Pascala

Autor:

Przepisów i artykułów: 129 Ocena: 2198

Dodano:

Odsłon: 2888

Proponuję dziś przepis na pyszną i sycącą zapiekankę wg Pascala, z makaronem, mozarellą, brokułem i kiełbasą, serdecznie polecam :-)

Składniki

  • ok. 250 g makaronu np. świderki
  • 2 cebule
  • 2-3 kiełbasy
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 brokuł
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 2 kule sera mozarella
  • 200 g śmietanki 30%
  • 1 żółtko
  • oliwa do smażenia
  • świeże listki bazylii do dekoracji
  • ser grana padano do starcia
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zapiekanka wg Pascala

Przygotowanie

  1. 1. Kiełbasę kroimy w plasterki i smażymy na oliwie do zezłocenia, następnie dodajemy pokrojoną w pół-talarki cebulę i jeszcze chwilę smażymy i odkładamy do wystygnięcia. Gotujemy makaron jak zwykle.

    2. Brokuł podzielony na różyczki blanszujemy (wrzucamy na wrzątek, gotujemy 2-3 minuty i odcedzamy).

    3. Do miseczki wlewamy śmietankę, dodajemy żółtko, solimy, pieprzymy, sypiemy oregano (u mnie jak zawsze sporo przypraw) i mieszamy.

    4. Do naczynia żaroodpornego wrzucamy ugotowany i wystudzony makaron i zalewamy go sporządzonym ze śmietanki sosem.

    5. Następnie dodajemy kukurydzę i usmażoną kiełbasę z cebulą, mieszamy.

    6. Następnie dodajemy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz pokrojone w kosteczkę sery mozarella, mieszamy.

    7. Następnie dodajemy brokułowe różyczki, mieszamy. Na tym etapie jeszcze trochę przyprawiam solą i pieprzem.

    8. Na wierzch ścieramy ser grana padano. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.

    9. Pieczemy przez 10 w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem bez przykrycia, następnie kolejne 10 minut w temperaturze 200 stopni z funkcją grilla.
    Następnie jeszcze 10 minut z grzaniem od spodu też w temp. 200 stopni C i bez przykrycia.
    I gotowe. Podajemy posypane startym serem grana padano i przyozdobione świeżymi listkami bazylii. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń