Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka wiejska - czyli prosta zapiekanka ziemniaczana z boczkiem - to szybkie i niezwykle lubiane danie obiadowe, które nie wymaga czasochłonnego stania w kuchni. Smakuje wybornie i jest bardzo aromatyczna dzięki zawartości parmezanu i przypraw. Na taką zapiekankę skusi się niejeden niejadek.
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2320
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 762
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 424
Rosół niedzielny gotowany na porcji rosołowej z kaczki oraz na udku z kurczak...
Odsłon: 185
Smaczne mini zapiekanki przygotowane na grzankach z bułki francuskiej. Zapiek...
Odsłon: 126
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2320
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 762
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 424
Rosół niedzielny gotowany na porcji rosołowej z kaczki oraz na udku z kurczak...
Odsłon: 185
Smaczne mini zapiekanki przygotowane na grzankach z bułki francuskiej. Zapiek...
Odsłon: 126
Składniki
Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Ostudź, obierz i pokrój je w plasterki o grubości ok. 5 mm. Na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu dodaj pokrojony w kostkę boczek. Smaż do momentu, aż tłuszcz całkowicie się nie wytopi. Dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Smaż wszystko razem do momentu zezłocenia się cebulki i przyrumienienia boczku.
W garnku roztop masło i dodaj do niego mąkę. Intensywnie mieszaj, robiąc zasmażkę. Kiedy mąka zacznie przyjemnie pachnieć, wlej mleko. Gotuj do momentu, aż masa zacznie tężeć.
Do osobnej miski wbij jajka i lekko je rozbełtaj. Bardzo niewielkim strumieniem wlewaj do nich gorące mleko, cały czas miksując. Na koniec dodaj wszystkie przyprawy, posiekany rozmaryn oraz starty na drobnych oczkach parmezan.
Formę do zapiekanki wysmaruj masłem. Kładź na niej na przemian: ściśle przylegającą warstwę ziemniaków i garść boczku oraz cebuli. Układaj zapiekankę do wykończenia składników, ale ostatnią warstwą powinien być boczek.
Całość zalej równomiernie przygotowaną masą jajeczną. Piekarnik rozgrzej do 160 st. Celsjusza. Zapiekankę ziemniaczaną z boczkiem piecz przez ok. 40 minut be przykrycia. Podawaj danie udekorowane gałązką rozmarynu.