Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka Włoska z mozzarellą

Zapiekanka Włoska z mozzarellą

Autor:

Przepisów i artykułów: 596 Ocena: 5491

Dodano:

Odsłon: 426

Dziś zapiekanka z ryżem, kurczakiem oraz pieczarkami w pysznym sosie włoskim.

Składniki

  • 1 filet z kurczaka
  • 1 brokuł
  • ½ kg pieczarek
  • 2 torebki ryżu
  • Pomysł na kurczaka w sosie włoskim z mozzarellą
  • Mozzarella
  • 10 dag sera żółtego
  • ½ śmietany 18 %
  • Olej do smażenia
  • Przyprawa do kurczaka
  • Pieprz
  • Sól
  • Cebula
5-6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1. Ryż gotujemy w osolonej wodzie.
    2. Brokuł również gotujemy w osolonej wodzie.
    3. Mięso kroimy w kostkę i prużymy na rozgrzanym oleju.
    4. Doprawiamy solą oraz przyprawą.

  2. 5. Cebulę obieramy, kroimy drobno i prużymy na drugiej patelni.
    6. Do cebuli dodajemy pokrojone pieczarki, doprawiamy pieprzem oraz sola.

  3. 7. Ryż po ugotowaniu przekładamy na dno naczynia żaroodpornego.

  4. 8. Na ryżu układamy pieczarki.

  5. 9. Sos rozrabiamy w połowie szklanki wody i połowie szklanki śmietany, gotujemy.

  6. 10. Sosem polewamy pieczarki.

  7. 11. Następną warstwą jest kurczak.

  8. 12. Ser mozzarelle kroimy w plastry i układamy na mięsie.

  9. 13. Na koniec wykładamy brokuł i posypujemy startym na tarce o dużych oczach serem.

  10. 14. Zapiekamy 20 minut w 180 °C.
    15. Danie gotowe.
    16. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń