Do góry

Dania główne Przepis na:

zapiekanka z bakłażanòw

zapiekanka z bakłażanòw

Autor:

Przepisów i artykułów: 161 Ocena: 1408

Dodano:

Odsłon: 1530

w wolnym tłumaczeniu parmigiana di melanzane...uwielbiam ;-) tu wersja bez wędliny podana na rucoli :-)

Składniki

  • bakłażany 1 kg
  • passata 700 ml
  • mozzarella
  • parmezan
  • Czosnek
  • oliwa z oliwek
  • olej rzepakowy
  • jajka 2 szt.
  • mąka parę łyżek
  • Sól młynek
  • pieprz młynek
  • bazylia świeża
  • rukola świeża
1-2 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
zapiekanka z bakłażanòw

Przygotowanie

  1. bakłażany przygotowujemy wcześniej w następujący sposób :

    kroimy na plastry grubości ok niecały cm,wkładamy do sporego naczynia,oprószamy solą aby zmiękły i puściły wodę i odstawiamy na 2,3 godziny
    po tym czasie odsączamy wodę,dosłownie ją z bakłażanów "wyciskamy"
    bo cały mecz tego dania to dobrze przygotowany bakłażan
    i tak wyciśniętego bakłażana mamy gotowego do dalszej obróbki

  2. rozgrzewamy olej np.rzepakowy na patelni wrzucamy obrane ząbki czosnku,szklimy i usuwamy
    plastry obtaczamy w mące i wrzucamy na gorący olej
    smażymy krótko z 2-ch stron
    układamy na papierowych ręcznikach,odsączamy i studzimy

  3. ścieramy parmezan,rwiemy na kawałki mozzarellę i zabieramy się za układanie składników w naczyniu żaroodpornym lub swojej ulubionej formie do zapiekania:

    na dno naczynia wlewamy passatę,na niej układamy w sposób dosyć ciasny warstwę bakłażanów,znowu polewamy passatą ,wrzucamy jeszcze świeże liście bazylii i układamy warstwę mozzarelli i parmezanu i tak tworzymy 4 piętra bakłażanowej zapiekanki

    wstawiamy do nagrzanego wcześniej piekarnika na ok 180 stopni i zapiekamy przez pół godziny,max.40 min

  4. podajemy po delikatnym ostudzeniu tak ok 10 minut
    posypujemy startym parmezanem i dodatkowo bazylią albo z dodatkiem świeżej rukoli

    Smakuje wybornie ;-) i smakowicie polecam ;-)


Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń