Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
w wolnym tłumaczeniu parmigiana di melanzane...uwielbiam ;-) tu wersja bez wędliny podana na rucoli :-)
bakłażany przygotowujemy wcześniej w następujący sposób :
kroimy na plastry grubości ok niecały cm,wkładamy do sporego naczynia,oprószamy solą aby zmiękły i puściły wodę i odstawiamy na 2,3 godziny
po tym czasie odsączamy wodę,dosłownie ją z bakłażanów "wyciskamy"
bo cały mecz tego dania to dobrze przygotowany bakłażan
i tak wyciśniętego bakłażana mamy gotowego do dalszej obróbki
rozgrzewamy olej np.rzepakowy na patelni wrzucamy obrane ząbki czosnku,szklimy i usuwamy
plastry obtaczamy w mące i wrzucamy na gorący olej
smażymy krótko z 2-ch stron
układamy na papierowych ręcznikach,odsączamy i studzimy
ścieramy parmezan,rwiemy na kawałki mozzarellę i zabieramy się za układanie składników w naczyniu żaroodpornym lub swojej ulubionej formie do zapiekania:
na dno naczynia wlewamy passatę,na niej układamy w sposób dosyć ciasny warstwę bakłażanów,znowu polewamy passatą ,wrzucamy jeszcze świeże liście bazylii i układamy warstwę mozzarelli i parmezanu i tak tworzymy 4 piętra bakłażanowej zapiekanki
wstawiamy do nagrzanego wcześniej piekarnika na ok 180 stopni i zapiekamy przez pół godziny,max.40 min
podajemy po delikatnym ostudzeniu tak ok 10 minut
posypujemy startym parmezanem i dodatkowo bazylią albo z dodatkiem świeżej rukoli
Smakuje wybornie ;-) i smakowicie polecam ;-)
Danie idealne dla zabieganych...niestety nie zawsze mamy czas by stać przy "g...
Odsłon: 4146
Tak bardzo chcę już wiosny. Więc chociaż żegnam zimę...w kuchni. Dzisiaj coś...
Odsłon: 3155
Passata pomidorowa z dodatkiem czosnku i pietruszki:) sprawdzi się jako sos d...
Odsłon: 8896
Bardzo proste, szybkie i smaczne danie z grilla - steki (kotlety) z mielonej...
Odsłon: 80
Krokiety z kapustą i pieczarkami, uwielbiane przez wielu smakoszy.
Odsłon: 303
Nie jestem mistrzem wypieków ale zalać i mieszać galaretki to raczej potrafię...
Odsłon: 6199
Bardzo proste, szybkie i smaczne danie z grilla - steki (kotlety) z mielonej...
Odsłon: 80
Krokiety z kapustą i pieczarkami, uwielbiane przez wielu smakoszy.
Odsłon: 303
Nie jestem mistrzem wypieków ale zalać i mieszać galaretki to raczej potrafię...
Odsłon: 6199
Składniki
bakłażany przygotowujemy wcześniej w następujący sposób : kroimy na plastry grubości ok niecały cm,wkładamy do sporego naczynia,oprószamy solą aby zmiękły i puściły wodę i odstawiamy na 2,3 godziny po tym czasie odsączamy wodę,dosłownie ją z bakłażanów "wyciskamy" bo cały mecz tego dania to dobrze przygotowany bakłażan i tak wyciśniętego bakłażana mamy gotowego do dalszej obróbki
rozgrzewamy olej np.rzepakowy na patelni wrzucamy obrane ząbki czosnku,szklimy i usuwamy plastry obtaczamy w mące i wrzucamy na gorący olej smażymy krótko z 2-ch stron układamy na papierowych ręcznikach,odsączamy i studzimy
ścieramy parmezan,rwiemy na kawałki mozzarellę i zabieramy się za układanie składników w naczyniu żaroodpornym lub swojej ulubionej formie do zapiekania: na dno naczynia wlewamy passatę,na niej układamy w sposób dosyć ciasny warstwę bakłażanów,znowu polewamy passatą ,wrzucamy jeszcze świeże liście bazylii i układamy warstwę mozzarelli i parmezanu i tak tworzymy 4 piętra bakłażanowej zapiekanki wstawiamy do nagrzanego wcześniej piekarnika na ok 180 stopni i zapiekamy przez pół godziny,max.40 min
podajemy po delikatnym ostudzeniu tak ok 10 minut posypujemy startym parmezanem i dodatkowo bazylią albo z dodatkiem świeżej rukoli Smakuje wybornie ;-) i smakowicie polecam ;-)
Przepisy Dania główne
Dania główne
Faszerowany kotlet mielony
Dania główne
Smażona kaczka, ziemniaki i mizeria.
Dania główne
Szybkie danie z grilla
Dania główne
Kluski ruskie
Faszerowany kotlet mielony
Wymyśliłem go w pięć minut, podałem go dzisiaj na obiad.
Odsłon: 24
Smażona kaczka, ziemniaki i mizeria.
Smażony filet i udka z kaczki podane z ziemniakami i mizerią z ogórków.
Odsłon: 102