Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
w wolnym tłumaczeniu parmigiana di melanzane...uwielbiam ;-) tu wersja bez wędliny podana na rucoli :-)
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10355
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5960
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5305
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12790
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4554
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10355
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5960
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5305
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12790
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4554
Składniki
bakłażany przygotowujemy wcześniej w następujący sposób : kroimy na plastry grubości ok niecały cm,wkładamy do sporego naczynia,oprószamy solą aby zmiękły i puściły wodę i odstawiamy na 2,3 godziny po tym czasie odsączamy wodę,dosłownie ją z bakłażanów "wyciskamy" bo cały mecz tego dania to dobrze przygotowany bakłażan i tak wyciśniętego bakłażana mamy gotowego do dalszej obróbki
rozgrzewamy olej np.rzepakowy na patelni wrzucamy obrane ząbki czosnku,szklimy i usuwamy plastry obtaczamy w mące i wrzucamy na gorący olej smażymy krótko z 2-ch stron układamy na papierowych ręcznikach,odsączamy i studzimy
ścieramy parmezan,rwiemy na kawałki mozzarellę i zabieramy się za układanie składników w naczyniu żaroodpornym lub swojej ulubionej formie do zapiekania: na dno naczynia wlewamy passatę,na niej układamy w sposób dosyć ciasny warstwę bakłażanów,znowu polewamy passatą ,wrzucamy jeszcze świeże liście bazylii i układamy warstwę mozzarelli i parmezanu i tak tworzymy 4 piętra bakłażanowej zapiekanki wstawiamy do nagrzanego wcześniej piekarnika na ok 180 stopni i zapiekamy przez pół godziny,max.40 min
podajemy po delikatnym ostudzeniu tak ok 10 minut posypujemy startym parmezanem i dodatkowo bazylią albo z dodatkiem świeżej rukoli Smakuje wybornie ;-) i smakowicie polecam ;-)