Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
w wolnym tłumaczeniu parmigiana di melanzane...uwielbiam ;-) tu wersja bez wędliny podana na rucoli :-)
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 119
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 119
Składniki
bakłażany przygotowujemy wcześniej w następujący sposób : kroimy na plastry grubości ok niecały cm,wkładamy do sporego naczynia,oprószamy solą aby zmiękły i puściły wodę i odstawiamy na 2,3 godziny po tym czasie odsączamy wodę,dosłownie ją z bakłażanów "wyciskamy" bo cały mecz tego dania to dobrze przygotowany bakłażan i tak wyciśniętego bakłażana mamy gotowego do dalszej obróbki
rozgrzewamy olej np.rzepakowy na patelni wrzucamy obrane ząbki czosnku,szklimy i usuwamy plastry obtaczamy w mące i wrzucamy na gorący olej smażymy krótko z 2-ch stron układamy na papierowych ręcznikach,odsączamy i studzimy
ścieramy parmezan,rwiemy na kawałki mozzarellę i zabieramy się za układanie składników w naczyniu żaroodpornym lub swojej ulubionej formie do zapiekania: na dno naczynia wlewamy passatę,na niej układamy w sposób dosyć ciasny warstwę bakłażanów,znowu polewamy passatą ,wrzucamy jeszcze świeże liście bazylii i układamy warstwę mozzarelli i parmezanu i tak tworzymy 4 piętra bakłażanowej zapiekanki wstawiamy do nagrzanego wcześniej piekarnika na ok 180 stopni i zapiekamy przez pół godziny,max.40 min
podajemy po delikatnym ostudzeniu tak ok 10 minut posypujemy startym parmezanem i dodatkowo bazylią albo z dodatkiem świeżej rukoli Smakuje wybornie ;-) i smakowicie polecam ;-)