Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wiele osób rezygnuje z wykorzystania bakłażanów w kuchni ze względu na ich charakterystyczny smak. Odpowiednie, wcześniejsze przygotowanie tych warzyw spowoduje, że będą wyśmienite i aromatyczne – bakłażany odpoczywające w soli i soku z cytryny stracą swoją nieatrakcyjną gorycz i nadmiar wody. Zapiekanka z bakłażanem, serem i pomidorami to danie smaczne, bezmięsne, które polecamy wegetarianom oraz osobom ceniącym przystawki na ciepło.
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną drobiową konserwę w słoikach z ga...
Odsłon: 75
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 181
Na wywarze warzywnym zrobiłam o to to ….
Odsłon: 13
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną drobiową konserwę w słoikach z ga...
Odsłon: 75
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 181
Na wywarze warzywnym zrobiłam o to to ….
Odsłon: 13
Składniki
Umyj bakłażany, pokrój w podłużne plastry, posól i przełóż na durszlak. Wyciśnij sok z cytryny, polej bakłażany i odstaw je na 30 minut.
W międzyczasie obierz i drobno posiekaj cebulę i czosnek. W garnku rozgrzej tłuszcz, wrzuć cebulę, przesmaż na złoto, dodaj czosnek i po 5 minutach dodaj pokrojone pomidory. Dopraw solą, pieprzem i cukrem, po czym gotuj na wolnym ogniu około 15-20 minut.
Brytfankę do pieczenia lub naczynie żaroodporne (ok. 30 cm) wysmaruj masłem. Na dnie rozłóż plasterki pomidorów, a na nich po plasterku pokrojonej mozzarelli. Na tym ułóż opłukane z soli i osuszone na ręczniku papierowym bakłażany. Na nie wyłóż podsmażone pomidory i całość obficie posyp tartym serem. Wstaw brytfankę na ok. 20-30 minut w 180-200°C, aż zapiekanka się upiecze. Podawaj gorące.