Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wiele osób rezygnuje z wykorzystania bakłażanów w kuchni ze względu na ich charakterystyczny smak. Odpowiednie, wcześniejsze przygotowanie tych warzyw spowoduje, że będą wyśmienite i aromatyczne – bakłażany odpoczywające w soli i soku z cytryny stracą swoją nieatrakcyjną gorycz i nadmiar wody. Zapiekanka z bakłażanem, serem i pomidorami to danie smaczne, bezmięsne, które polecamy wegetarianom oraz osobom ceniącym przystawki na ciepło.
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 160
Szaszłyki z polędwiczkami z boczku i śliwką to wykwintne danie, które łączy w...
Odsłon: 178
Wyśmienite roladki ze schabu. Świetnie smakują podane na ciepło z dodatkiem s...
Odsłon: 126
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 69
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 160
Szaszłyki z polędwiczkami z boczku i śliwką to wykwintne danie, które łączy w...
Odsłon: 178
Wyśmienite roladki ze schabu. Świetnie smakują podane na ciepło z dodatkiem s...
Odsłon: 126
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 69
Składniki
Umyj bakłażany, pokrój w podłużne plastry, posól i przełóż na durszlak. Wyciśnij sok z cytryny, polej bakłażany i odstaw je na 30 minut.
W międzyczasie obierz i drobno posiekaj cebulę i czosnek. W garnku rozgrzej tłuszcz, wrzuć cebulę, przesmaż na złoto, dodaj czosnek i po 5 minutach dodaj pokrojone pomidory. Dopraw solą, pieprzem i cukrem, po czym gotuj na wolnym ogniu około 15-20 minut.
Brytfankę do pieczenia lub naczynie żaroodporne (ok. 30 cm) wysmaruj masłem. Na dnie rozłóż plasterki pomidorów, a na nich po plasterku pokrojonej mozzarelli. Na tym ułóż opłukane z soli i osuszone na ręczniku papierowym bakłażany. Na nie wyłóż podsmażone pomidory i całość obficie posyp tartym serem. Wstaw brytfankę na ok. 20-30 minut w 180-200°C, aż zapiekanka się upiecze. Podawaj gorące.