Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sycąca i pożywna zapiekanka, ale bez dodatku makarony czy ziemniaków, więc trochę lżejsza. Bazę tu stanowi słodki ziemniak , którego plastry są przełożone potrawką na bazie fasoli i porów w śmietanie, z dodatkiem parmezanu. Na wierzchu - żeby nadać całości trochę chrupkości - chlebowo-parmezanowa posypka.
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2656
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 4630
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102187
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6533
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2656
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 4630
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102187
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6533
Składniki
Bataty pociąć na cienkie plasterki.
Pory posiekać na kawałki - białą część i trochę zielonej.
Na sporej patelni rozgrzać oliwę i masło, dodać pory i przesmażyć aż zmiękną i lekko się zarumienią, w czsie smażenia posolić.
Dodać fasolę wraz z zalewą. Dobrze wymieszać, poczekać aż całość się zagotuje, dodać śmietanę, sok z cytryny, cząber, doprawić solą i pieprzem. Wyłączyć ogień, wsypać połowę parmezanu.
Naczynie do zapiekania lekko wysmarować oliwę.
Na spód wyłożyć 1/3 słodkich ziemniaków, posolić, wyłożyć połowę masy porowo-fasolowej.
Potem znów ziemniaki, reszta masy i na wierzch ziemniaki. Polać lekko oliwą wierzch.
Bułkę rozdrobnić, wymieszać z parmezanem i wysypać na wierzch, całość przykryć albo pokrywką albo folią aluminiową.
Piec w180 stopniach pod przykryciem 30 minut, zdjąć przykrycie i dopiekać kolejne 15 minut.