Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sycąca i pożywna zapiekanka, ale bez dodatku makarony czy ziemniaków, więc trochę lżejsza. Bazę tu stanowi słodki ziemniak , którego plastry są przełożone potrawką na bazie fasoli i porów w śmietanie, z dodatkiem parmezanu. Na wierzchu - żeby nadać całości trochę chrupkości - chlebowo-parmezanowa posypka.
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 61
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 709
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 461
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 144
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 61
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 709
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 461
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 144
Składniki
Bataty pociąć na cienkie plasterki.
Pory posiekać na kawałki - białą część i trochę zielonej.
Na sporej patelni rozgrzać oliwę i masło, dodać pory i przesmażyć aż zmiękną i lekko się zarumienią, w czsie smażenia posolić.
Dodać fasolę wraz z zalewą. Dobrze wymieszać, poczekać aż całość się zagotuje, dodać śmietanę, sok z cytryny, cząber, doprawić solą i pieprzem. Wyłączyć ogień, wsypać połowę parmezanu.
Naczynie do zapiekania lekko wysmarować oliwę.
Na spód wyłożyć 1/3 słodkich ziemniaków, posolić, wyłożyć połowę masy porowo-fasolowej.
Potem znów ziemniaki, reszta masy i na wierzch ziemniaki. Polać lekko oliwą wierzch.
Bułkę rozdrobnić, wymieszać z parmezanem i wysypać na wierzch, całość przykryć albo pokrywką albo folią aluminiową.
Piec w180 stopniach pod przykryciem 30 minut, zdjąć przykrycie i dopiekać kolejne 15 minut.