Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5255
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 821
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11671
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5042
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1287
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5255
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 821
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11671
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5042
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1287
Składniki
Obrane warzywa pokroiłam na mandolinie na 3mm plasterki. Ugotowałam je w osolonej wodzie do miękkości. Potem odlałam wodę i je odparowałam.
Z łopatki wycięłam ładniejszy kawałek pozbawiony ścięgien i pokroiłam go w plastry- 1cm. Rozbiłam je tłuczkiem przez folię spożywczą. Posypałam solą i pieprzem i obtoczyłam w mące. Najpierw zrumieniłam cebulę, potem ją zdjęłam i partiami usmażyłam bitki na rumiano. Zalałam je wodą dodałam cebulę, oraz przyprawy. Po 30 minutach bitki powinny się rozpływać w ustach. Sos dodatkowo zagęściłam mąką i jeszcze sprawdziłam smak. Opcjonalnie można dodać odrobinę śmietanki lub mleka kokosowego.
Do wysmarowanej foremki włożyłam warstwę ziemniaków z marchewką.
na ziemniaki dałam warstwę sosu, bitki i wyrównałam powierzchnie sosem. Na górze ułożyłam cieńszą warstwę ziemniaków. Można je polać śmietanką lub mlekiem kokosowym.
Zapiekankę można piec przez co najmniej 45 minut w 180 stopniach, ale można piec do godziny - przykrytą przez połowę czasu papierem do pieczenia- będzie bardziej chrupka. Zapiekankę najlepiej upiec nawet godzinę przed posiłkiem, nie będzie wrząca i ładnie się pokroi. Smacznego :)