Zapiekanka z bitkami
Składniki
- łopatka wieprzowa lub szynka 0,5 kg- po wycięciu ładnego kwałka
- Ziemniaki 1 kg
- Marchew 2 szt
- sos myśliwski: proszek grzybowy 2 łychy, kminek, papr. słodka
- sól, pieprz, chili
- Cebula
- Można użyć gotowej mieszanki przypraw na sos mysliwski
- olej do smażenia i wysmarowania formy
- mąka do obtoczenia bitek i zagęszczenia sosu
- czarnuszka dla zdrowia- jak jest pod reką
- opcjonalnie śmietanka do polania z wierzchu lub mleko kokosowe
- i do sosu
Składniki
- łopatka wieprzowa lub szynka 0,5 kg- po wycięciu ładnego kwałka
- Ziemniaki 1 kg
- Marchew 2 szt
- sos myśliwski: proszek grzybowy 2 łychy, kminek, papr. słodka
- sól, pieprz, chili
- Cebula
- Można użyć gotowej mieszanki przypraw na sos mysliwski
- olej do smażenia i wysmarowania formy
- mąka do obtoczenia bitek i zagęszczenia sosu
- czarnuszka dla zdrowia- jak jest pod reką
- opcjonalnie śmietanka do polania z wierzchu lub mleko kokosowe
- i do sosu

Etapy przygotowania
Obrane warzywa pokroiłam na mandolinie na 3mm plasterki. Ugotowałam je w osolonej wodzie do miękkości. Potem odlałam wodę i je odparowałam.

Z łopatki wycięłam ładniejszy kawałek pozbawiony ścięgien i pokroiłam go w plastry- 1cm. Rozbiłam je tłuczkiem przez folię spożywczą. Posypałam solą i pieprzem i obtoczyłam w mące. Najpierw zrumieniłam cebulę, potem ją zdjęłam i partiami usmażyłam bitki na rumiano. Zalałam je wodą dodałam cebulę, oraz przyprawy. Po 30 minutach bitki powinny się rozpływać w ustach. Sos dodatkowo zagęściłam mąką i jeszcze sprawdziłam smak. Opcjonalnie można dodać odrobinę śmietanki lub mleka kokosowego.

Do wysmarowanej foremki włożyłam warstwę ziemniaków z marchewką.

na ziemniaki dałam warstwę sosu, bitki i wyrównałam powierzchnie sosem. Na górze ułożyłam cieńszą warstwę ziemniaków. Można je polać śmietanką lub mlekiem kokosowym.

Zapiekankę można piec przez co najmniej 45 minut w 180 stopniach, ale można piec do godziny - przykrytą przez połowę czasu papierem do pieczenia- będzie bardziej chrupka. Zapiekankę najlepiej upiec nawet godzinę przed posiłkiem, nie będzie wrząca i ładnie się pokroi. Smacznego :)

Przepis w Waszym wykonaniu (29)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Nabiał
- Jajka
- Ciastka
- Dla zdrowia
Odsłon: 904

Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1716
Przepis dnia
Soczyste kotlety mielone i siekane.
- Polska
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Warzywa
- Papryka
- Mięso
- Indyk
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
- Kotlety
- Bułki
Odsłon: 4119
Danie, które lubi chyba każdy czyli kapusta duszona z przyprawami i z dodatki...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Polska
- Włoska
- Dietetyczne
- Warzywa
- Kapusta
- Mięso
- Przyprawy
- Majeranek
- Kiełbasy
Odsłon: 184
Ostatnio komentowane przepisy

Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Nabiał
- Jajka
- Ciastka
- Dla zdrowia
Odsłon: 904

Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1716
Przepis dnia
Soczyste kotlety mielone i siekane.
- Polska
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Warzywa
- Papryka
- Mięso
- Indyk
- Przyprawy
- Czosnek
- Majeranek
- Kotlety
- Bułki
Odsłon: 4119
Danie, które lubi chyba każdy czyli kapusta duszona z przyprawami i z dodatki...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Polska
- Włoska
- Dietetyczne
- Warzywa
- Kapusta
- Mięso
- Przyprawy
- Majeranek
- Kiełbasy
Odsłon: 184



Składniki
- łopatka wieprzowa lub szynka 0,5 kg- po wycięciu ładnego kwałka
- Ziemniaki 1 kg
- Marchew 2 szt
- sos myśliwski: proszek grzybowy 2 łychy, kminek, papr. słodka
- sól, pieprz, chili
- Cebula
- Można użyć gotowej mieszanki przypraw na sos mysliwski
- olej do smażenia i wysmarowania formy
- mąka do obtoczenia bitek i zagęszczenia sosu
- czarnuszka dla zdrowia- jak jest pod reką
- opcjonalnie śmietanka do polania z wierzchu lub mleko kokosowe
- i do sosu
Obrane warzywa pokroiłam na mandolinie na 3mm plasterki. Ugotowałam je w osolonej wodzie do miękkości. Potem odlałam wodę i je odparowałam.
Z łopatki wycięłam ładniejszy kawałek pozbawiony ścięgien i pokroiłam go w plastry- 1cm. Rozbiłam je tłuczkiem przez folię spożywczą. Posypałam solą i pieprzem i obtoczyłam w mące. Najpierw zrumieniłam cebulę, potem ją zdjęłam i partiami usmażyłam bitki na rumiano. Zalałam je wodą dodałam cebulę, oraz przyprawy. Po 30 minutach bitki powinny się rozpływać w ustach. Sos dodatkowo zagęściłam mąką i jeszcze sprawdziłam smak. Opcjonalnie można dodać odrobinę śmietanki lub mleka kokosowego.
Do wysmarowanej foremki włożyłam warstwę ziemniaków z marchewką.
na ziemniaki dałam warstwę sosu, bitki i wyrównałam powierzchnie sosem. Na górze ułożyłam cieńszą warstwę ziemniaków. Można je polać śmietanką lub mlekiem kokosowym.
Zapiekankę można piec przez co najmniej 45 minut w 180 stopniach, ale można piec do godziny - przykrytą przez połowę czasu papierem do pieczenia- będzie bardziej chrupka. Zapiekankę najlepiej upiec nawet godzinę przed posiłkiem, nie będzie wrząca i ładnie się pokroi. Smacznego :)