Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świetna i zdrowa pasta do smarowania chleba. Pieczone warzywa i prażone pestk...
Odsłon: 56
Przepis na pyszne, pożywne i soczyste kotlety mielone z dodatkiem żółtej i cz...
Odsłon: 93
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 131
Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...
Odsłon: 164
Krem przygotowany do ciasta kakaowo - kawowego. Krem bardzo smaczny , myślę ż...
Odsłon: 129
Świetna i zdrowa pasta do smarowania chleba. Pieczone warzywa i prażone pestk...
Odsłon: 56
Przepis na pyszne, pożywne i soczyste kotlety mielone z dodatkiem żółtej i cz...
Odsłon: 93
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 131
Dzisiaj przygotowałam do obiadu jako dodatek mizerię z ogórków z koperkiem. P...
Odsłon: 164
Krem przygotowany do ciasta kakaowo - kawowego. Krem bardzo smaczny , myślę ż...
Odsłon: 129
Składniki
Obrane warzywa pokroiłam na mandolinie na 3mm plasterki. Ugotowałam je w osolonej wodzie do miękkości. Potem odlałam wodę i je odparowałam.
Z łopatki wycięłam ładniejszy kawałek pozbawiony ścięgien i pokroiłam go w plastry- 1cm. Rozbiłam je tłuczkiem przez folię spożywczą. Posypałam solą i pieprzem i obtoczyłam w mące. Najpierw zrumieniłam cebulę, potem ją zdjęłam i partiami usmażyłam bitki na rumiano. Zalałam je wodą dodałam cebulę, oraz przyprawy. Po 30 minutach bitki powinny się rozpływać w ustach. Sos dodatkowo zagęściłam mąką i jeszcze sprawdziłam smak. Opcjonalnie można dodać odrobinę śmietanki lub mleka kokosowego.
Do wysmarowanej foremki włożyłam warstwę ziemniaków z marchewką.
na ziemniaki dałam warstwę sosu, bitki i wyrównałam powierzchnie sosem. Na górze ułożyłam cieńszą warstwę ziemniaków. Można je polać śmietanką lub mlekiem kokosowym.
Zapiekankę można piec przez co najmniej 45 minut w 180 stopniach, ale można piec do godziny - przykrytą przez połowę czasu papierem do pieczenia- będzie bardziej chrupka. Zapiekankę najlepiej upiec nawet godzinę przed posiłkiem, nie będzie wrząca i ładnie się pokroi. Smacznego :)