Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka z bitkami

Zapiekanka z bitkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 516 Ocena: 10159

Dodano:

Odsłon: 1951

W sosie myśliwskim.

Składniki

  • łopatka wieprzowa lub szynka 0,5 kg- po wycięciu ładnego kwałka
  • Ziemniaki 1 kg
  • Marchew 2 szt
  • sos myśliwski: proszek grzybowy 2 łychy, kminek, papr. słodka
  • sól, pieprz, chili
  • Cebula
  • Można użyć gotowej mieszanki przypraw na sos mysliwski
  • olej do smażenia i wysmarowania formy
  • mąka do obtoczenia bitek i zagęszczenia sosu
  • czarnuszka dla zdrowia- jak jest pod reką
  • opcjonalnie śmietanka do polania z wierzchu lub mleko kokosowe
  • i do sosu
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Obrane warzywa pokroiłam na mandolinie na 3mm plasterki. Ugotowałam je w osolonej wodzie do miękkości. Potem odlałam wodę i je odparowałam.

  2. Z łopatki wycięłam ładniejszy kawałek pozbawiony ścięgien i pokroiłam go w plastry- 1cm. Rozbiłam je tłuczkiem przez folię spożywczą.
    Posypałam solą i pieprzem i obtoczyłam w mące.

    Najpierw zrumieniłam cebulę, potem ją zdjęłam i partiami usmażyłam bitki na rumiano. Zalałam je wodą dodałam cebulę, oraz przyprawy.

    Po 30 minutach bitki powinny się rozpływać w ustach. Sos dodatkowo zagęściłam mąką i jeszcze sprawdziłam smak. Opcjonalnie można dodać odrobinę śmietanki lub mleka kokosowego.

  3. Do wysmarowanej foremki włożyłam warstwę ziemniaków z marchewką.

  4. na ziemniaki dałam warstwę sosu, bitki i wyrównałam powierzchnie sosem. Na górze ułożyłam cieńszą warstwę ziemniaków. Można je polać śmietanką lub mlekiem kokosowym.

  5. Zapiekankę można piec przez co najmniej 45 minut w 180 stopniach, ale można piec do godziny - przykrytą przez połowę czasu papierem do pieczenia- będzie bardziej chrupka.

    Zapiekankę najlepiej upiec nawet godzinę przed posiłkiem, nie będzie wrząca i ładnie się pokroi.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (29)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

babcitereskiciasta 10 lutego Zapiekanka pyszna i śliczna taka stabilna, jaka powinna być.:) Odpowiedzi: 3 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 07 lutego Nie wiem, co to jest, ale ostatnimi czasy natrafiam w danym na takie jedzonko, które robimy w domu :D
Dziś u nas były bitki i jak tu nie wierzyć, że coś krąży w powietrzu hehe.
Co prawda, to nie tak wypasiona zapiekanka, ale podstawa taka sama ;P
Pyszne żarełko, mniami ;)
Odpowiedzi: 12 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 07 lutego Kochana dlaczego tak daleko mieszkamy....zawsze bym się załapała na smakołyki,oczywiście nie za darmo....przepyszny pomysł na super smaczny obiad:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń