Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16864
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 102
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 323
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 847
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 23985
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16864
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 102
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 323
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 847
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 23985
Składniki
Obrane warzywa pokroiłam na mandolinie na 3mm plasterki. Ugotowałam je w osolonej wodzie do miękkości. Potem odlałam wodę i je odparowałam.
Z łopatki wycięłam ładniejszy kawałek pozbawiony ścięgien i pokroiłam go w plastry- 1cm. Rozbiłam je tłuczkiem przez folię spożywczą. Posypałam solą i pieprzem i obtoczyłam w mące. Najpierw zrumieniłam cebulę, potem ją zdjęłam i partiami usmażyłam bitki na rumiano. Zalałam je wodą dodałam cebulę, oraz przyprawy. Po 30 minutach bitki powinny się rozpływać w ustach. Sos dodatkowo zagęściłam mąką i jeszcze sprawdziłam smak. Opcjonalnie można dodać odrobinę śmietanki lub mleka kokosowego.
Do wysmarowanej foremki włożyłam warstwę ziemniaków z marchewką.
na ziemniaki dałam warstwę sosu, bitki i wyrównałam powierzchnie sosem. Na górze ułożyłam cieńszą warstwę ziemniaków. Można je polać śmietanką lub mlekiem kokosowym.
Zapiekankę można piec przez co najmniej 45 minut w 180 stopniach, ale można piec do godziny - przykrytą przez połowę czasu papierem do pieczenia- będzie bardziej chrupka. Zapiekankę najlepiej upiec nawet godzinę przed posiłkiem, nie będzie wrząca i ładnie się pokroi. Smacznego :)