Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Zapiekanka z boczkiem i serem"
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 455
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 455
Składniki
Kapusty myjemy i kroimy na ćwiartki. Żółty ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do śmietany i mieszamy z warzywnym bulionem, solą oraz pieprzem.
Pieczarki myjemy, obieramy ze skórki i przekrawamy na pół (jeśli są duże, możemy pokroić je na ćwiartki). Podsmażamy ok. 5 minut na oleju, aby trochę zmiękły. Wędzony boczek kroimy w średnio drobną kostkę.
Żaroodporne naczynie (ceramiczne lub szklane) smarujemy olejem. Na dno wykładamy ćwiartki kapusty. Posypujemy je podsmażonymi pieczarkami, ziołami prowansalskimi, wędzonym boczkiem i zalewamy mieszanką śmietany, bulionu oraz sera. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190oC i zapiekamy ok. 10–15 minut.
Szczypiorek myjemy i drobno siekamy. Posypujemy nim ciepłą zapiekankę tuż przed podaniem.
Wartość odżywcza porcji 560 kcal. Białko 22 g/Tłuszcz 48 g/Węglowodany 7 g. Czas przygotowania 30 minut. Cena porcji ok. 3,50 zł.Źródło: Rewia