Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moje córki lubią zapiekanki, więc pomyślałam że przemycę im brukselkę ale nie udało się :) wszystko z zapiekanki zostało zjedzone oprócz brukselki. :)
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 433
Nie przegapcie! Prosty, smaczny i efektowny przepis! Smak umiarkowanie słodki...
Odsłon: 2601
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 433
Nie przegapcie! Prosty, smaczny i efektowny przepis! Smak umiarkowanie słodki...
Odsłon: 2601
Składniki
Brukselkę obgotowujemy 5 minut z odrobiną soli, cukru i kwasku cytrynowego. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem, na dno układamy oskrobane, pokrojone w kawałki ziemniaki, które posypujemy przyprawą do ziemniaków. Następnie układamy pieczarki pokrojone w pół plasterki, posypujemy kukurydzą i wykładamy brukselkę.
Ubijamy jajka ze śmietaną i majonezem dodajemy łyżeczkę kucharka i wylewamy na brukselkę. Na wierzch układamy rozbite i obsypane przyprawą do drobiu plastry z indyka, na które posypujemy masło.
Wstawiamy do piekarnika przykrywając pokrywką lub folią aluminiową i pieczemy ponad godzinę w 180 * sprawdzamy widelcem czy mięso i ziemniaki są miękkie.