Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka z brukselki

Zapiekanka z brukselki

Autor:

Przepisów i artykułów: 2285 Ocena: 50266

Dodano:

Odsłon: 3475

:)

Składniki

  • 1/2 kg brukselki
  • 1/2 kg mięsa mielonego z indyka
  • 1 cebula
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 kubek dużej śmietany 18 %
  • 2 jajka
  • Ser żółty (kostka)
  • Sól i pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zapiekanka z brukselki

Przygotowanie

  1. Brukselkę gotujemy w osolonej wodzie ok. 40 min.
    Z mięsa mielonego robimy pulpeciki w rozmiarze brukselki (przygotowujemy je podobnie ,jak kotlety mielone) . Można je nie dosmażać ,w piekarniku dojdą.
    Pomidory wrzucamy do garnka i pozbywamy się nadmiaru płynu.
    W osobnym naczyniu łączymy śmietanę z jajkami i startym żółtym serem ,doprawiamy do smaku solą pieprzem (sos na wierzch).

  2. Do naczynia żaroodpornego wkładamy warstwami ugotowaną brukselkę ,pulpeciki , pomidory ,na górze ma być brukselka ,którą zalewamy sosem śmietanowym. Pieczemy 45 min w temperaturze 190 stopni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń