Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tani, smaczny i sycący obiad dla całej rodziny? Wbrew pozorom wcale nietrudno go przygotować. Zapiekanka z chleba tostowego idealnie sprawdzi się w tej roli. Gwarantujemy, że ten przepis na stałe wejdzie do waszego repertuaru, bo do jej zrobienia można wykorzystać dokładnie to, co akurat masz w lodówce.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1772
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 343
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21850
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1772
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 343
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21850
Składniki
Zacznij od przygotowania sosu. Do małego garnka wlej przecier pomidorowy i go zagotuj. Dopraw ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem. Po chwili dodaj śmietankę 30% i zamieszaj. Ponownie zagotuj i odstaw.
Jeśli masz szynkę w kawałku, podziel ją na plasterki. Pieczarki umyj pod bieżącą wodą, osusz i posiekaj w drobną kostkę. Cebulę także opłucz, obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
Na patelni rozgrzej tłuszcz. Podsmaż pieczarki wraz z cebulą, co jakiś czas mieszając. Odkrój z kawałka sera kawałek i zetrzyj go na tarce o grubych oczkach, aby posypać nim wierzch zapiekanki. Pozostałą część pokrój na plasterki.
Na dno głębokiego naczynia żaroodpornego wylej odrobinę sosu. Ułóż na niego kromki chleba tostowego, jedna obok drugiej. Rozprowadź na pieczywie odrobinę sosu pomidorowo-śmietanowego.
Kolejną warstwą powinien być ser w plasterkach. Ułóż je jeden obok drugiego. Na ser ułóż szynkę, a na koniec połowę porcji pieczarek i cebuli.
Ponownie rozsmaruj sos pomidorowo-śmietanowy. Ułóż kolejny raz kilka warstw zapiekanki: chleb tostowy, na to ser, szynkę, drugą porcję pieczarek i cebuli.
Rozsmaruj resztę sosu pomidorowo-śmietanowego. Posyp zapiekankę serem tartym. Wierzch udekoruj ziołami prowansalskimi.
Wstaw naczynie do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza bez termoobiegu. Piecz zapiekankę przez 30 minut.