Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tani, smaczny i sycący obiad dla całej rodziny? Wbrew pozorom wcale nietrudno go przygotować. Zapiekanka z chleba tostowego idealnie sprawdzi się w tej roli. Gwarantujemy, że ten przepis na stałe wejdzie do waszego repertuaru, bo do jej zrobienia można wykorzystać dokładnie to, co akurat masz w lodówce.
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 29648
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9658
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2151
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4142
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 855
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 29648
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9658
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2151
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4142
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 855
Składniki
Zacznij od przygotowania sosu. Do małego garnka wlej przecier pomidorowy i go zagotuj. Dopraw ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem. Po chwili dodaj śmietankę 30% i zamieszaj. Ponownie zagotuj i odstaw.
Jeśli masz szynkę w kawałku, podziel ją na plasterki. Pieczarki umyj pod bieżącą wodą, osusz i posiekaj w drobną kostkę. Cebulę także opłucz, obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
Na patelni rozgrzej tłuszcz. Podsmaż pieczarki wraz z cebulą, co jakiś czas mieszając. Odkrój z kawałka sera kawałek i zetrzyj go na tarce o grubych oczkach, aby posypać nim wierzch zapiekanki. Pozostałą część pokrój na plasterki.
Na dno głębokiego naczynia żaroodpornego wylej odrobinę sosu. Ułóż na niego kromki chleba tostowego, jedna obok drugiej. Rozprowadź na pieczywie odrobinę sosu pomidorowo-śmietanowego.
Kolejną warstwą powinien być ser w plasterkach. Ułóż je jeden obok drugiego. Na ser ułóż szynkę, a na koniec połowę porcji pieczarek i cebuli.
Ponownie rozsmaruj sos pomidorowo-śmietanowy. Ułóż kolejny raz kilka warstw zapiekanki: chleb tostowy, na to ser, szynkę, drugą porcję pieczarek i cebuli.
Rozsmaruj resztę sosu pomidorowo-śmietanowego. Posyp zapiekankę serem tartym. Wierzch udekoruj ziołami prowansalskimi.
Wstaw naczynie do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza bez termoobiegu. Piecz zapiekankę przez 30 minut.