Dania główne Przepis na:
Zapiekanka z chorizo i sadzonym jajkiem

Przepisów i artykułów: 464 Ocena: 9142
Dodano: 18.01.2017
Odsłon: 2974
Składniki
- 250 g kiełbasy chorizo
- 200g ryżu
- 3 jajka
- 2 czerwone papryki
- 2 cebule
- 100g zielonych oliwek
- 1 puszka kukurydzy
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz, oregano, tymianek, czosnek granulowany
3-4 os. | 60 min | łatwe | przystępne |
Przygotowanie
-
Chorizo kroimy w plastry, paprykę w paski, cebule w kostkę. Oliwki i kukurydzę odsączamy z zalewy.
-
Na suchej patelni podsmażamy chorizo. Kiedy wytopi się tłuszcz dodajemy paprykę i cebulę. Smażymy jeszcze chwilę, po czym dodajemy ryż. Zalewamy 3 szklankami wody. Gotujemy przez około 15 minut do momentu aż ryż wchłonie całą wodę i zmięknie.Wtedy doprawiamy do smaku solą, pieprzem, oregano, tymiankiem i czosnkiem granulowanym. Dodajemy oliwki, kukurydzę i koncentrat pomidorowy. Dusimy jeszcze chwilę.
-
Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzch wbijamy 3 surowe jajka, posypujemy je solą i pieprzem. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut, aż zetną się jajka.
Komentarze do przepisu (0)