Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka z chorizo i sadzonym jajkiem

Przepis dnia 2017-01-29
Zapiekanka z chorizo i sadzonym jajkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 464 Ocena: 9142

Dodano:

Odsłon: 2974

Podróży po smakach Hiszpanii ciąg dalszy:). Po raz kolejny użyłam kiełbasy chorizo, która nadaje aromatu całemu daniu. Jajka wbite na wierzch zapiekanki nadają jej nie tylko smaku, ale i uroku oraz oryginalności.

Składniki

  • 250 g kiełbasy chorizo
  • 200g ryżu
  • 3 jajka
  • 2 czerwone papryki
  • 2 cebule
  • 100g zielonych oliwek
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, oregano, tymianek, czosnek granulowany
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Chorizo kroimy w plastry, paprykę w paski, cebule w kostkę. Oliwki i kukurydzę odsączamy z zalewy.

  2. Na suchej patelni podsmażamy chorizo. Kiedy wytopi się tłuszcz dodajemy paprykę i cebulę. Smażymy jeszcze chwilę, po czym dodajemy ryż. Zalewamy 3 szklankami wody. Gotujemy przez około 15 minut do momentu aż ryż wchłonie całą wodę i zmięknie.Wtedy doprawiamy do smaku solą, pieprzem, oregano, tymiankiem i czosnkiem granulowanym. Dodajemy oliwki, kukurydzę i koncentrat pomidorowy. Dusimy jeszcze chwilę.

  3. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzch wbijamy 3 surowe jajka, posypujemy je solą i pieprzem. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut, aż zetną się jajka.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń