Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie masz czasu na skomplikowane kulinarne eksperymenty? Nasza zapiekanka z ciasta francuskiego jest idealną propozycją dla ciebie. Proste składniki, które z pewnością masz już w swojej kuchni, połączyliśmy w wyjątkowo smaczne danie. Przygotujesz je bez wysiłku, a efekt zachwyci wszystkich domowników.
Keksówka 25 x 12 cm
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 1435
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101651
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6116
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 1435
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101651
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6116
Składniki
Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Pieczarki i marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach, a pomidora pokrój w drobną kostkę. Ser gouda również pokrój w kostkę.
Na rozgrzanej patelni z olejem podsmaż cebulę i czosnek. Dodaj mięso mielone i smaż, aż zmieni kolor. Do mięsa dodaj pieczarki, marchewkę, pomidora, kukurydzę, koncentrat pomidorowy oraz zioła prowansalskie. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj aż farsz zgęstnieje, a warzywa będą miękkie. Na koniec odstaw do ostygnięcia.
Do przestudzonego farszu dodaj pokrojony ser i wymieszaj.
Ciasto francuskie rozwiń i wyłóż nim dno oraz boki keksówki, pozostawiając zapas do przykrycia farszu na wierzchu. Delikatnie dociśnij ciasto do brzegów formy.
Do formy z ciastem francuskim przełóż farsz, równomiernie go rozkładając. Przykryj całość wystającymi brzegami ciasta francuskiego, starannie zakładając je na siebie, aby zamknąć zapiekankę.
Wstaw zapiekankę z ciasta francuskiego do piekarnika nagrzanego do 200°C (góra-dół) i piecz przez około 20 minut. Po tym czasie posyp wierzch zapiekanki startym serem cheddar i piecz kolejne 10 minut aż ser się rozpuści i lekko zarumieni.