Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka z cukinią

Zapiekanka z cukinią

Autor:

Przepisów i artykułów: 74 Ocena: 1035

Dodano:

Odsłon: 2887

Inny sposób na zapiekankę. Delikatny obiad na gorące dni.

Składniki

  • 300 g makaronu np.: świderki, kokardki,
  • 1,5 kg cukinii (obranej) żółtej lub zielonej
  • 1 cebula
  • 20 dag sera żółtego
  • 400 g śmietany
  • 1 jajko
  • olej do podsmażenia
  • sól, pieprz
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Makaron ugotować na pół miękko. Odcedzić.

  2. Cukinię obrać (jak większa to środek wydrążyć) i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju razem z cukinią, do momentu, aż cukinia będzie miękka (ok. 25 min.). Doprawić.

    Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

  3. Do naczynia żaroodpornego przełożyć podsmażoną cukinię, makaron, 1/2 sera żółtego i wymieszać. Na wierzchu posypać pozostałym serem żółtym.

    Do pół litrowego garnuszka przelać śmietanę i dodać jajko. Energicznie wymieszać. Wylać śmietanę na zapiekankę.


    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i zapiekać ok. 40 min.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń