Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka z cukinią i pomidorami to danie, które nigdy się nie nudzi! Bez dodatku mięsa świetnie smakuje na ciepło jako rozgrzewające danie albo wykorzystanie resztek warzyw z lodówki. Możesz też ją dowolnie modyfikować, dodając ulubione zioła.
naczynie żaroodporne, rondelek
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2368
Smaczna pasta z makreli i twarogu. Polecam.
Odsłon: 5027
Danie do przygotowanie w 10 minut. Można zabrać do pracy lub podać na kolację...
Odsłon: 142
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2368
Smaczna pasta z makreli i twarogu. Polecam.
Odsłon: 5027
Danie do przygotowanie w 10 minut. Można zabrać do pracy lub podać na kolację...
Odsłon: 142
Składniki
Przygotuj warzywa. Cukinię pokrój w półplasterki. Pieczarki oczyść i przekrój na połówki (jeśli są większe, to na ćwiartki). Paprykę oczyść z gniazda nasiennego i pokrój w kostkę. Pomidorki przekrój na połówki.
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cukinię z dwóch stron.
Czosnek obierz i drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę. W małym rondelku wymieszaj krojone pomidory z puszki ze śmietanką 30%. Dodaj czosnek, bazylię, oregano, sól i pieprz do smaku. Wszystko dobrze wymieszaj i zagotuj.
Przygotuj naczynie żaroodporne. Wylej połowę sosu. Ułóż cukinię, pieczarki, paprykę i pomidorki. Wylej drugą połowę sosu. Ser zetrzyj bezpośrednio na naczynie żaroodporne.
Wstaw zapiekankę z cukinią i pomidorami do piekarnika nagrzanego do 180°C (góra-dół).
Piecz przez około 30 minut aż ser się roztopi i lekko zarumieni.