ekspresowa, smaczna, lekka zapiekanka, którą można przygotować na obiad lub kolację
Zapiekanka z cukinii
Składniki
- cukinia 50 dag
- cebula 1
- jajko 2
- masło 1 łyżka
- natka pietruszki
- starty ser 2 łyżki
- pomidor 1
- sól, pieprz, chili w proszku, tymianek
Składniki
- cukinia 50 dag
- cebula 1
- jajko 2
- masło 1 łyżka
- natka pietruszki
- starty ser 2 łyżki
- pomidor 1
- sól, pieprz, chili w proszku, tymianek

Etapy przygotowania
Cukinię umyć, pokroić w kostkę, posolić, przykryć talerzykiem, obciążyć i odstawić, gdy puszczą sok, mocno odcedzić, a miąższ zmiksować blenderem zostawiając drobne kawałki cukinii. Cebulę obrać, drobno posiekać, zeszklić na rozgrzanym oleju, dodać do zmiksowanej cukinii. Wbić jajka, dodać miękkie masło, starannie roztrzepać masę, wsypać natkę pietruszki, dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem, tymiankiem i chili. Żaroodporną formę wysmarować tłuszczem, wlać przygotowaną masę, ułożyć pokrojonego w plastry pomidora, posypać startym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec 35-40 minut. Podałam z sosem czosnkowym, przygotowanym z jogurtu naturalnego wymieszanego z drobno pokrojonym czosnkiem. Smacznego :-)

Przepis w Waszym wykonaniu (13)


Komentarze do przepisu (7)
Ostatnio komentowane przepisy

Wiosną jajka smakują najlepiej.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jajka
- Mięso
- Przyprawy
- Kolendra
- Jajka
- Dla zdrowia
Odsłon: 6200

Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z ryżem, cukinią i jajkami oraz ser...
- Bez glutenu
- Wegetariańskie
- Ryż
- Warzywa
- Cukinia
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Oregano
- Zapiekanki
- Dla zdrowia
Odsłon: 3639
Ostatnio komentowane przepisy

Wiosną jajka smakują najlepiej.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jajka
- Mięso
- Przyprawy
- Kolendra
- Jajka
- Dla zdrowia
Odsłon: 6200

Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z ryżem, cukinią i jajkami oraz ser...
- Bez glutenu
- Wegetariańskie
- Ryż
- Warzywa
- Cukinia
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Oregano
- Zapiekanki
- Dla zdrowia
Odsłon: 3639



Składniki
- cukinia 50 dag
- cebula 1
- jajko 2
- masło 1 łyżka
- natka pietruszki
- starty ser 2 łyżki
- pomidor 1
- sól, pieprz, chili w proszku, tymianek
Cukinię umyć, pokroić w kostkę, posolić, przykryć talerzykiem, obciążyć i odstawić, gdy puszczą sok, mocno odcedzić, a miąższ zmiksować blenderem zostawiając drobne kawałki cukinii. Cebulę obrać, drobno posiekać, zeszklić na rozgrzanym oleju, dodać do zmiksowanej cukinii. Wbić jajka, dodać miękkie masło, starannie roztrzepać masę, wsypać natkę pietruszki, dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem, tymiankiem i chili. Żaroodporną formę wysmarować tłuszczem, wlać przygotowaną masę, ułożyć pokrojonego w plastry pomidora, posypać startym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec 35-40 minut. Podałam z sosem czosnkowym, przygotowanym z jogurtu naturalnego wymieszanego z drobno pokrojonym czosnkiem. Smacznego :-)
Ciekawy przepis na wykorzystanie cukinii , która w tym roku wyjatkowo obrodziła :)))
Ciekawa rzecz! Akurat mam w lodówce cukinię do zutylizowania, przepis przyda się jak znalazł :)
Wspaniała zapiekanka - tylko zajadać :)
Super zapiekaniec,przepis zabieram:)
Pysznie się prezentuje :)