Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nikomu nie trzeba chyba przypominać, jak wartościowym warzywem jest cukinia. Zapiekanka z cukinii i ziemniaków to proste, a zarazem wykwintne danie zainspirowane kuchnią francuską. To także doskonały dowód na to, że kilka łatwo dostępnych i niedrogich składników bez większego trudu można zamienić w efektowne danie dla całej rodziny. Sekretem tej potrawy jest kruszonka, która wieńczy warzywny przekładaniec.
Polecam.
Odsłon: 516
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 12525
Chcesz przenieść smak domowej kuchni na wyższy poziom? Nasz przepis na paszte...
Odsłon: 5179
Polecam.
Odsłon: 516
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 12525
Chcesz przenieść smak domowej kuchni na wyższy poziom? Nasz przepis na paszte...
Odsłon: 5179
Składniki
Połącz w misce 100 g zimnego, drobno pokrojonego, masła z mąką i startym parmezanem. Dopraw do smaku solą, pieprzem i curry w proszku. Rozetrzyj składniki palcami na kruszonkę. Wstaw do lodówki.
Pokrój cukinię na cienkie plastry. Oprósz solą i odłóż na około 15 minut. Następnie osusz ręcznikiem papierowym, ścierając nadmiar soli. Rozgrzej na patelni olej z dodatkiem 3 ząbków czosnku w łupinach. Gdy czosnek się zarumieni, wyłów go z oleju, po czym obsmaż krótko po każdej ze stron plastry cukinii. Rozłóż na ręczniku papierowym, by wchłonął nadmiar tłuszczu.
Obierz ziemniaki i pokrój w cieniutkie, prawie przezroczyste plasterki. Włóż do garnka i zalej mlekiem. Zagotuj. Dolej do garnka śmietanę, dodaj 50 g masła, przeciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku i gałkę muszkatołową. Wymieszaj wszystkie składniki. Gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut, co pewien czas mieszając. Pod koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.
Wyłów łyżką cedzakową ziemniaki i ułóż na dnie naczynia żaroodpornego. Na warstwie ziemniaków ułóż plastry cukinii. Lekko przestudzony sos wymieszaj z rozkłóconym jajkiem i zalej nim warzywa. Posyp koperkiem i schłodzoną kruszonką. Wstaw do piekarnika nagrzanego (góra-dół) do 190°C. Piecz przez 40 minut. Na ostatnich 10 minut pieczenia pozostaw tylko grzanie od góry.