Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego to idealne danie dla gości albo na wyjątkową kolację wśród bliskich. Dodatek chrupiącego ciasta sprawi, że będzie bardziej sycąca i z powodzeniem spełni rolę całego dania obiadowego.
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 456850
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1237
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2110
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 510
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 456850
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1237
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2110
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 510
Składniki
Cebulę posiekaj w kostkę. Obrane ząbki czosnku pokrój w plasterki.
Teraz przejdź do zrobienia farszu. Ziemniaki ugotuj al dente. Odsącz je na ręczniku papierowym, pokrój w mniejszą kostkę (kiedy lekko się przestudzą) i przełóż do miski. Posól je, popieprz i dodaj 1 łyżkę oliwy.
Mięso mielone podsmaż na oleju rzepakowym. Po chwili dodaj cebulę posiekaną w kostkę i czosnek. Całość posól, popieprz, chwilę podsmażaj i dodaj na koniec koncentrat pomidorowy i 3 łyżki wody. Mieszaj, podgrzewając, aż farsz zrobi się gęsty.
Jeśli używasz papryczkę chili, posiekaj ją drobno. Cukinię pokrój w półplasterki. Na drugiej patelni z odrobiną oliwy podsmaż cukinię i papryczkę chili. W trakcie posól.
Arkusze ciasta filo posmaruj oliwą i ułóż jeden na drugim, a następnie wyłóż nim naczynie do zapiekania. Na spód wyłóż porcję ziemniaków. Przykryj ją mięsem mielonym, a na wierzch ułóż cukinię z papryczką chili i drugą porcję ziemniaków. Posyp rozmarynem.
Włóż zapiekankę z cukinii i mięsa mielonego do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 30 minut.