Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka z cukinii i pieczarek to idealne danie na codzienny obiad dla całej rodziny, które jest pyszne i sycące. Dzięki sosowi śmietanowo - czosnkowemu z parmezanem potrawa nabiera aksamitnej konsystencji. Jeśli chcesz wprowadzić odrobinę zabawy do wspólnego spożywania posiłku - szczególnie wobec najmłodszych członków rodziny - sięgnij po makaron o wielu kształtach. Sprawdzą się świderki, małe muszelki, kolanka lub kokardki.
Moja kolejna propozycja dla makaroniarzy.
Odsłon: 69
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 14617
Czy to najlepsze brownie jakie zjesz:owszem
Odsłon: 140
Moja kolejna propozycja dla makaroniarzy.
Odsłon: 69
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 14617
Czy to najlepsze brownie jakie zjesz:owszem
Odsłon: 140
Składniki
Makaron ugotuj w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Skróć czas gotowania o 2-3 minuty, aby makaron był półtwardy. Następnie odłóż na bok.
Cukinię umyj i obierz. Młode warzywo możesz zostawić ze skórką. Pokrój obieraczką do warzyw na długie paski. Posól cukinię i odłóż, aby puściła sok. Na patelni rozpuść masło, wrzuć obraną i drobno posiekaną cebulkę, a gdy ta stanie się miękka i złocista, dodaj oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki. Smaż około 2-3 minuty, aż grzyby będą miękkie i puszczą sok. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawę włoską, dopraw solą i czarnym pieprzem. Po minucie wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj. Po kolejnej minucie stopniowo wylewaj bulion, a następnie śmietanę i gotuj, ciągle mieszając, aż do połączenia (1-2 minuty). Tuż przed wyłączeniem ognia, wsyp starty parmezan i zamieszaj.
W naczyniu żaroodpornym (30 x 23 cm) wyłóż połowę ugotowanego makaronu, zalej połową sosu serowo-pieczarkowego, ułóż odsączone plasterki cukinii. Po czym wyłóż kolejną warstwą makaronu, wylej sos i posyp całość tartą mozzarellą. Przykryj pokrywą i wstaw do pieca nagrzanego do 190°C i piecz około 20 minut lub do momentu zarumienienia.
Upieczoną zapiekankę z cukinii i pieczarek wyjmij z pieca, otwórz pokrywę i odstaw na 5 minut. Posyp danie drobno posiekaną zielenią i podawaj.