Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanki ziemniaczane kojarzą się zwykle z plasterkami podgotowanych al dente ziemniaków. Ciekawym pomysłem na danie obiadowe jest także zapiekanka z frytkami. Żeby nie utraciły swojej chrupkości, nie można zapiec ich w mięsnym czy śmietanowym sosie. Można jednak dodać do nich kawałki grillowanych warzyw, wysmażony boczek, a całość obficie posypać starym serem żółtym.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10405
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5995
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5316
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12848
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4594
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10405
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5995
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5316
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12848
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4594
Składniki
Umyj pieczarki i pokrój na plasterki. Usmaż na maśle z dodatkiem gałki muszkatołowej Dopraw do smaku pieprzem i odrobiną soli.
Zetrzyj ser żółty na tarce o grubych oczkach. Szczypiorek opłucz i posiekaj.
Obierz ziemniaki i pokrój w słupki. Włóż do garnka i zalej wrzątkiem z dodatkiem cukru. Po kilku minutach odcedź i osusz ręcznikiem papierowym.
Wlej olej do głębokiej patelni. Początkowo rozgrzej do temperatury 150°C. Partiami włóż do oleju ziemniaki. Smaż przez chwilę, po czym podnieś temperaturę oleju do 180°C. Smaż, aż frytki się zarumienią. Usmażone wysyp na deskę (lub płaski talerz) wyłożoną ręcznikiem papierowym. Dopraw do smaku solą.
Ułóż frytki w niewielkich naczyniach żaroodpornych lub aluminiowych foremkach (na jedną porcję dania). Posyp pieczarkami i startym serem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Zapiekaj przez kilka minut (do roztopienia się sera).