Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanki ziemniaczane kojarzą się zwykle z plasterkami podgotowanych al dente ziemniaków. Ciekawym pomysłem na danie obiadowe jest także zapiekanka z frytkami. Żeby nie utraciły swojej chrupkości, nie można zapiec ich w mięsnym czy śmietanowym sosie. Można jednak dodać do nich kawałki grillowanych warzyw, wysmażony boczek, a całość obficie posypać starym serem żółtym.
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2559
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 3224
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102047
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6436
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2559
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 3224
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102047
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6436
Składniki
Umyj pieczarki i pokrój na plasterki. Usmaż na maśle z dodatkiem gałki muszkatołowej Dopraw do smaku pieprzem i odrobiną soli.
Zetrzyj ser żółty na tarce o grubych oczkach. Szczypiorek opłucz i posiekaj.
Obierz ziemniaki i pokrój w słupki. Włóż do garnka i zalej wrzątkiem z dodatkiem cukru. Po kilku minutach odcedź i osusz ręcznikiem papierowym.
Wlej olej do głębokiej patelni. Początkowo rozgrzej do temperatury 150°C. Partiami włóż do oleju ziemniaki. Smaż przez chwilę, po czym podnieś temperaturę oleju do 180°C. Smaż, aż frytki się zarumienią. Usmażone wysyp na deskę (lub płaski talerz) wyłożoną ręcznikiem papierowym. Dopraw do smaku solą.
Ułóż frytki w niewielkich naczyniach żaroodpornych lub aluminiowych foremkach (na jedną porcję dania). Posyp pieczarkami i startym serem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Zapiekaj przez kilka minut (do roztopienia się sera).