Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka z gnocchi to szybkie i proste danie inspirowane stylem bolońskim. To wspaniały pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny.
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 59
Nie masz pomysłu na elegancki, rodzinny posiłek na Nowy Rok? Idealnie sprawdz...
Odsłon: 634
Moje schabowe były przed panierowaniem moczone 30 minut w mleku, są kruche, s...
Odsłon: 64
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 59
Nie masz pomysłu na elegancki, rodzinny posiłek na Nowy Rok? Idealnie sprawdz...
Odsłon: 634
Moje schabowe były przed panierowaniem moczone 30 minut w mleku, są kruche, s...
Odsłon: 64
Składniki
Przygotuj gnocchi. Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Odcedź je i odparuj z wody. Za pomocą tłuczka rozgnieć na jednolitą konsystencję. Przełóż ziemniaki do miski. Zrób w nich dołek i dodaj do niego jajko. Delikatnie połącz oba składniki widelcem. Wmieszaj mąkę i przyprawy. Wyrabiaj rękoma przez około minutę. Przenieś ciasto na stolnicę posypaną mąką. Podziel je na 4 równe części i z każdej uformuj wałek o średnicy ok. 3 cm. Ostrym nożem podziel je na 2,5 cm kawałki. Lekko spłaszczaj każdą kluskę widelcem, tworząc charakterystyczny wzór gnocchi. Układaj kluski na talerzu podsypanym mąką.
Przełóż ziemniaki do miski. Zrób w nich dołek i dodaj do niego jajko. Delikatnie połącz oba składniki widelcem. Wmieszaj mąkę i przyprawy. Wyrabiaj rękoma przez około minutę.
Przygotuj sos. Cebulę, marchewkę i seler umyj i obierz. Posiekaj je w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż razem przygotowane wcześniej warzywa do miękkości, przez 4-5 minut. Dodaj wołowinę i wszystkie przyprawy. Smaż na średnim ogniu, często mieszając i rozdrabniając wołowinę. Trzymaj na ogniu do zrumienienia mięsa. Zdejmij.
Na patelnię dodaj pomidory i przygotowane wcześniej gnocchi. Dobrze wymieszaj. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Rozłóż równomiernie zawartość patelni. Na wierzch połóż parmezan, a następnie mozzarellę. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 st. Celsjusza. Piecz przez 25-30 minut do ładnego zrumienienia sera. Po wyjęciu, odstaw na 5 minut, by zapiekanka się uspokoiła. Zapiekankę z gnocchi udekoruj listkami natki pietruszki przed podaniem.