Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka z gotowanych ziemniaków to sycące i aromatyczne danie, idealne na szybki i prosty obiad. Ugotowane ziemniaki są miękkie i maślane, a w połączeniu z grzybami, smażoną cebulką i kremowym, śmietanowym sosem smakują wyśmienicie.
garnek, patelnia, naczynie żaroodporne, nóż, deska do krojenia
Na nadprogramowe w lodówce białka polecam zrobić ciasto bezowe. Jest to łatwy...
Odsłon: 429
Łatwe do zrobienia. Same się obracają w czasie smażenia.
Odsłon: 413
Z uwielbieniem wspominamy babciną kuchnię. Przywołuje piękne wspomnienia z d...
Odsłon: 1945
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 35201
Na nadprogramowe w lodówce białka polecam zrobić ciasto bezowe. Jest to łatwy...
Odsłon: 429
Łatwe do zrobienia. Same się obracają w czasie smażenia.
Odsłon: 413
Z uwielbieniem wspominamy babciną kuchnię. Przywołuje piękne wspomnienia z d...
Odsłon: 1945
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 35201
Składniki
Obierz ziemniaki i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości.
Na suchej patelni podsmaż boczek, aby nieco się wytopił, ale nie był zbyt twardy. Odstaw boczek na talerzyk. Następnie na patelni podgrzej 2 łyżki masła. Wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę i smaż do zeszklenia. Dodaj pokrojone w plastry pieczarki oraz czosnek i smaż przez kilka minut, aby zmiękły, a woda z pieczarek odparowała.
W naczyniu żaroodpornym ułóż ziemniaki i ugniataj je tłuczkiem, dopraw solą, pieprzem i szczyptą tymianku. Na to połowa grzybów z cebulą i boczkiem, Powtórz warstwę. Jeśli chcesz, aby zapiekanka była jeszcze prostsza, po prostu wymieszaj składniki. Na wierzch ułóż starty ser i dopraw solą oraz pieprzem.
Zapiekankę zalej śmietaną wymieszaną z przyprawami.
Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Naczynie żaroodporne wstaw do piekarnika. Piecz zapiekankę przez 25-30 minut.
Gdy zapiekanka się upiecze, udekoruj ją zieleniną.