Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka z kabaczka i mielonego mięsa.

Zapiekanka z kabaczka i mielonego mięsa.

Autor:

Przepisów i artykułów: 134 Ocena: 1515

Dodano:

Odsłon: 2118

Przepis ten to propozycja pysznego i lekkiego dania obiadowego dla całej rodziny. Świetny sposób na wykorzystanie mielonego mięsa. Jeśli jesteś na niskowęglowodanowej lub keto diecie, ten przepis może Ci się przydać.

Składniki

  • 1 DUŻY KABACZEK
  • 1KG MIELONEGO MIĘSA. 500 G WOŁOWEGO + 500 G WIEPRZOWEGO.
  • 1 CEBULA
  • 2 POMIDORY
  • 2 ZĄBKI CZOSNKU
  • 150 ML ŚMIETANY 18 LUB 30 %
  • 2 ŁYŻKI KONCENTRATU POMIDOROWEGO
  • 3 JAJKA
  • 150 G STARTEGO ŻÓŁTEGO SERA
  • SOL I PIEPRZ DO SMAKU
  • OLEJ DO SMAŻENIA
  • 2 ŁYŻECZKI TYMIANKU
  • 2 ŁYŻECZKI SŁODKIEJ PAPRYKI
  • ŁYŻECZKA KOPRU WŁOSKIEGO
5-6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Zapiekanka z kabaczka i mielonego mięsa.

Przygotowanie

  1. KABACZEK OBRAĆ, PRZEKROIĆ NA POL (WZDŁUŻ) I USUNĄĆ Z NIEGO PESTKI ORAZ ŚRODKOWĄ,GĄBCZASTĄ CZEŚĆ.


    NASTĘPNIE ZETRZEĆ GO NA TARCE O DUŻYCH OCZKACH. PRZEŁOŻYĆ DO MISKI, POSYPAĆ ODROBINA SOLI I ODSTAWIĆ NA BOK, ABY WYPUŚCIŁ SOK.

  2. W MIĘDZYCZASIE OBRAĆ I POKROIĆ W KOSTKĘ CEBULE, CZOSNEK PRZEPUŚCIĆ PRZEZ PRASKĘ LUB ZETRZEĆ NA TARCE.


    NA PATELNI ROZGRZAĆ DUZĄ ŁYŻKĘ OLEJU I NA GORĄCYM ZBRĄZOWIĆ MIĘSO. DO LEKKO PODSMAŻONEGO MIĘSA DODAĆ CEBULE I CZOSNEK, SMAŻYĆ DO MOMENTU AZ CEBULKA SIĘ ZESZKLI.

    NASTĘPNIE DODAĆ PRZYPRAWY I KONCENTRAT POMIDOROWY. DOBRZE WYMIESZAĆ I PODSMAŻYĆ PRZEZ NASTĘPNE 5- 10 MINUT.

  3. KIEDY KABACZEK WYPUŚCI SOK, WYCISNĄĆ GO ZA POMOCĄ ŚCIERECZKI LUB REKI. POLOWE KABACZKA WYŁOŻYĆ NA DNIE NACZYNIA ŻAROODPORNEGO, NA WARSTWĘ KABACZKA WYŁOŻYĆ CALE PODSMAŻONE MIĘSO I PRZYKRYĆ RESZTĄ KABACZKA.

    POMIDORY POKROIĆ W PLASTRY I UŁOŻYĆ NA WIERZCHU ZAPIEKANKI. JAJKA ROZMĄCIĆ W MISECZCE, OSOLIĆ I DODAĆ ŚMIETANĘ.

    CALOSC DOBRZE WYMIESZAĆ I DODAĆ STARTY SER. PONOWNIE DOBRZE WYMIESZAĆ. GOTOWY SOS WYLAĆ NA WIERZCH ZAPIEKANKI, RÓWNOMIERNIE GO ROZPROWADZAJĄC.

  4. PIEC W NAGRZANYM PIEKARNIKU DO TEMP 180 ST. C. PRZEZ 45 MINUT.

    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kuchmariola63 14 kwietnia Super :) Bardzo smaczne są takie zapiekanki.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 13 kwietnia Pyszności takie zapiekanki :) Można nawet jeść na zimno, co czasem u mnie się zdarza, choć wiadomo, że co ciepłe, to lepsze ;) Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń