Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka z kalafiora i ziemniaków

Zapiekanka z kalafiora i ziemniaków

Autor:

Przepisów i artykułów: 2387 Ocena: 15434

Dodano:

Odsłon: 2551

Zapiekanka wyszła super.

Składniki

  • Kalafior duży 1 szt.
  • Ziemniaki 6-8 szt.
  • Masło 1 łyżka
  • Bułka tarta 3
  • Ser żółty starty 3-4 łyżki
  • Sól do smaku
  • Składniki na sos mleczny:
  • Mleko 1 ½ szklanki
  • Masło 1 łyżka
  • Mąka pszenna 2 łyżki
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Kalafiora ugotować w osolonej wodzie. Z mąki, masła zrobić zasmażkę, rozprowadzić gorącym mlekiem, posolić i na bardzo małym ogniu gotować przez 10 minut. Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, pokroić na grubsze plastry. Formę żaroodporną posmarować masłem, posypać bułką tartą i ułożyć ziemniaki z kalafiorem na przemian. Zalać przygotowanym mlecznym sosem, posypać startym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiec przez około 30 minut. Po upieczeniu posypać posiekanymi ziołami i podawać.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Tradycyjna_Kuchnia 10 listopada Witam
ziemniaki i kalafior ugotować aldente, zrobić jak opisałam w przepisie, piekarnik góra i dół bez termoobiegu
Pozdrawiam

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jooasia6 10 listopada Kalafior bardzo rozdrobnić czy nie trzeba? Ziemniaki i kalafior ugotować na miękko czy na półtwardo a potem dojdą w piekarniku? Piekarnik ustawiony z termoobiegiem czy góra-dół? Sorki za tak oczywiste pytania ale jestem kulinarną łamagą :/

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń