Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka z kalafiorem i mięsem mielonym, to kolejna propozycja na danie syte i bardzo smaczne. Lubię takie dania, wszystko w jednym miejscu. W połączeniu z ziemniakami i pieczarkami, oraz posypana serem będzie smakować wszystkim domownikom. Produkty są tanie i łatwo dostępne, odpowiednio doprawione nie jest to nudne połączenie. Czas przygotowania zapiekanki to około 90 minut, ale nie jest trudne i każdy sobie z tym poradzi.
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37360
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 42
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 119
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 110
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37360
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 42
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 119
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 110
Składniki
Zapiekanka z kalafiorem przygotowanie: Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, gotujemy na półtwardo w lekko posolonej wodzie. Kalafiora myjemy, oczyszczamy i rozdzielamy na małe różyczki, a następnie tak samo jak ziemniaki gotujemy na półtwardo, również w lekko osolonej wodzie. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do cebuli mieszając smażymy całość przez chwilę. Naczynie żaroodporne natłuszczamy, na dnie układamy połowę z ugotowanych ziemniaków, dodajemy cebulę z pieczarkami, a na nich jako kolejna warstwę rozkładamy różyczki kalafiora. Mięso dokładnie mieszamy z jajkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami, wykładamy na warstwę z kalafiora. Pozostałą część ziemniaków układamy na mięsie. Posypujemy gęsto startym żółtym serem ziołami prowansalskimi i słodką papryką. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku przez 35-40 minut w temperaturze 180 stopni C. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.