Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczne danie :)
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 11216
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 722
Bardzo smaczna, a zarazem rozgrzewająca i pożywna zupa na każdą okazję.
Odsłon: 438
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13337
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 11216
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 722
Bardzo smaczna, a zarazem rozgrzewająca i pożywna zupa na każdą okazję.
Odsłon: 438
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13337
Składniki
Ryż gotujemy, kalafior dzielimy na różyczki, fasolkę kroimy w kawałki. Kalafior, fasolkę i groszek obgotowujemy (osobno) na pół miękko. Składniki na klopsiki dokładnie ze sobą mieszamy, formujemy nieduże kuleczki i obtaczamy w bułce tartej.
Przygotowujemy sos serowy - na maśle przesmażamy mąkę, dolewamy po trochę mleka, aż sos osiągnie pożądaną gęstość. Dodajemy serek topiony i dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku. Klopsiki obsmażamy z każdej strony na patelni.
Ryż wykładamy do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego, mieszamy z groszkiem i polewamy 1/3 sosu serowego. Teraz kładziemy fasolkę i kalafior i znowu polewamy 1/3 sosu. Na wierzch kładziemy klopsiki i polewamy resztą sosu.
Zapiekamy w piekarniku (180 stopni) przez 30-40 minut.