Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczne danie :)
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 31546
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 15536
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1438
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 31546
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 15536
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1438
Składniki
Ryż gotujemy, kalafior dzielimy na różyczki, fasolkę kroimy w kawałki. Kalafior, fasolkę i groszek obgotowujemy (osobno) na pół miękko. Składniki na klopsiki dokładnie ze sobą mieszamy, formujemy nieduże kuleczki i obtaczamy w bułce tartej.
Przygotowujemy sos serowy - na maśle przesmażamy mąkę, dolewamy po trochę mleka, aż sos osiągnie pożądaną gęstość. Dodajemy serek topiony i dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku. Klopsiki obsmażamy z każdej strony na patelni.
Ryż wykładamy do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego, mieszamy z groszkiem i polewamy 1/3 sosu serowego. Teraz kładziemy fasolkę i kalafior i znowu polewamy 1/3 sosu. Na wierzch kładziemy klopsiki i polewamy resztą sosu.
Zapiekamy w piekarniku (180 stopni) przez 30-40 minut.