Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 19-11-2024
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędwiczkami z kurczaka. Wszystkie składniki otula kremowy sos na bazie śmietanki i mascarpone. Zapiekanka jest pożywna oraz prosta w przygotowaniu. Stanowi świetne rozwiązanie na obiad dla całej rodziny.
Jak się okazuje, przygotowanie pysznych pączków nie musi być ani drogie, anie...
Odsłon: 1786
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2277
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 71
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 153
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
Odsłon: 1421
Jak się okazuje, przygotowanie pysznych pączków nie musi być ani drogie, anie...
Odsłon: 1786
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2277
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 71
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 153
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
Odsłon: 1421
Składniki
Polędwiczki z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki. Oprószamy je solą, pieprzem oraz łyżeczką tymianku, dodajemy odrobinę oliwy i dokładnie mieszamy. Następnie przekładamy na rozgrzaną patelnię i delikatnie podsmażmy (jedynie do ścięcia mięsa, ponieważ dalej kurczak będzie dochodził w piekarniku).
Różyczki brokuła gotujemy al dente w lekko osolonej oraz posłodzonej wodzie (przez około 4 - 5 minut), a następnie hartujemy je pod zimną wodą.* * Brokuł ugotowany al dente jest jędrny oraz zachowuje więcej wartości odżywczych. Hartowanie go pod zimną wodą pozwoli na zachowanie pięknego zielonego koloru.
Śmietankę łączymy z serkiem mascarpone, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, łyżeczkę tymianku oraz doprawiamy solą i pieprzem. Sos dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki.
Kopytka, brokuły, podsmażone polędwiczki oraz tartą mozzarellę układamy warstwowo w naczyniu żaroodpornym. Składniki zalewamy przygotowanym sosem śmietankowo - serowym, a wierzch posypujemy dodatkową porcją mozzarelli. Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 25 - 30 minut.
Do przygotowania zapiekanki możecie użyć także swojego ulubionego sera (zamiast mozzarelli). Świetnie sprawdzi się gouda lub cheddar, który dodatkowo wyostrzy smak dania.
Możecie użyć gotowych kopytek lub przygotować domowe. PRZEPIS >> https://smaker.pl/przepisy-dania-glowne/przepis-kopytka,178161,futka.html
Możecie urozmaicić danie także innym rodzajem klusek. Świetnie sprawdzą się kolorowe kluski leniwe lub kopytka. O tej porze roku gorąco polecam leniwe dyniowe :). PRZEPIS >> https://smaker.pl/przepisy-dania-glowne/przepis-leniwe-dyniowe,1983841,futka.html