Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka z kurczakiem curry to danie idealne dla miłośników orientalnych, indyjskich klimatów.
średnica formy: 21 cm
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 75
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 75
Składniki
Przygotuj nadzienie. Do miski wlej jogurt, sok z cytryny i curry. Dodaj sól oraz pieprz, a następnie całość dobrze wymieszaj. Kurczaka umyj i pokrój w średniej wielkości kostkę. Włóż go do marynaty; całość dobrze przemieszaj i odstaw do lodówki na ok. 30 minut.
Cebulę, imbir i czosnek zmiel w robocie kuchennym na jednolitą pastę.
Na patelni rozgrzej olej. Dodaj gorczycę i podsmaż ją do momentu aż zacznie strzelać. Dołóż pastę z robota kuchennego i smaż całość przez kilka minut. Dodaj kurkumę i przecier pomidorowy, a następnie kontynuuj gotowanie przez następnych kilka minut.
Na patelnię dołóż kurczaka razem z całą marynatą i smaż wszystko na dużym ogniu przez kilka minut. Zmniejsz moc palnika i gotuj całość przez ok. 20 minut, do zredukowania sosu.
Groszek odcedź z zalewy, a marchewkę obierz i pokrój w półplasterki. Dodaj je do zawartości patelni i wymieszaj.
Dopraw całość do smaku solą i pieprzem; zdejmij z patelni i pozostaw do ostygnięcia.
Przygotuj ciasto. Wymieszaj mąkę, kurkumę i sól w misce. Dodaj posiekane zimne masło i wcieraj je w suche składniki do uzyskania jednolitej masy. Wlej tyle lodowatej wody, by uzyskać gładkie i elastyczne ciasto.
Podziel ciasto na dwie części w proporcji 2/3 do 1/3. Większy kawałek rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy na placek o średnicy ok. 25 cm. Wyłóż nim formę do tarty o średnicy 21 cm, podwijając brzegi do góry. Wstaw spód w blaszce i niewykorzystany kawałek ciasta do lodówki na ok. 30 minut.
Na spodzie rozprowadź ostudzone już nadzienie.
Drugi kawałek ciasta rozwałkuj na placek o średnicy ok. 21 cm i połóż je na wierzchu. W kilku miejscach natnij ciasto, by para wodna mogła swobodnie uciekać.
Wierzch posmaruj rozbełtanym jajkiem.
Wstaw zapiekankę z kurczakiem curry do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza z termoobiegiem i piecz przez 30 minut, do momentu zezłocenia na brzegach.
Danie podawaj na ciepło.