Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie doskonałe na obiad lub kolację, pożywne i zdrowe. Jeśli użyjemy makaronu pełnoziarnistego będzie bogate w węglowodany i nasyci Nas na długo. Z kolei brokuły zawierają mnóstwo witaminy C, więcej niż pomarańcza! Znajdują się w nich również wapń, potas, żelazo oraz mnóstwo błonnika. Wspomagają odporność, więc warto po nie częściej sięgać zwłaszcza w ten jesienny czas.
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 51
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 45
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...
Odsłon: 72
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 20
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 51
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 45
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...
Odsłon: 72
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 20
Składniki
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, odcedzamy. Pierś kroimy w kostkę, oprószamy solą, pieprzem i papryką i podsmażamy na łyżce oliwy. Brokuł dzielimy na różyczki, gotujemy w lekko osolonej wodzie kilka minut, osączamy na sicie. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami makaron, kurczaka i brokuł. Całość zalewamy sosem i posypujemy parmezanem. Zapiekamy około 20 minut w 180 stopniach.
Sos beszamelowy: 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, szklanka mleka, przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa.
Wykonanie sosu: Masło roztapiamy w rondelku, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy podgrzewając rondelek na małym ogniu. Gdy mąka z masłem się połączy wlewamy mleko cały czas mieszając. Powinien powstać gładki sos. Przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy pół łyżeczki gałki. Sos cały czas mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu, aż zgęstnieje.