Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka z kurczakiem i kaszą pęczak

Zapiekanka z kurczakiem i kaszą pęczak

Autor:

Przepisów i artykułów: 161 Ocena: 3999

Dodano:

Odsłon: 24034

Idealne danie dla zabieganych - jednogarnkowe, a do tego jego przyrządzenie nie zajmuje dużo czasu.

Składniki

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 szklanka kaszy pęczak
  • 2 pomidory
  • 1 słoik passaty pomidorowej (500 ml)
  • 1/2 szklanki bulionu drobiowego/wody
  • 2 łyżki masła
  • żółty ser
  • sól, pieprz, papryka słodka i ostra, zioła prowansalskie, oregano
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zapiekanka z kurczakiem i kaszą pęczak

Przygotowanie

  1. Pierś z kurczaka oczyszczamy, kroimy w drobną kostkę i obficie posypujemy papryką słodką i czerwoną, solą i pieprzem.Odstawiamy do lodówki na ok. 2 godz.

  2. Passatę pomidorową z bulionem doprowadzamy do wrzenia i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami. Kaszę pęczak gotujemy wg. przepisu podanego na opakowaniu.

  3. Cebulę obieramy i kroimy na drobne piórka. Z papryki i pomidorów usuwamy gniazda nasienne i kroimy je na drobną kostkę. W dużym rondlu (u mnie wok) roztapiamy masło, podsmażamy na nim cebulę z papryką, następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, kurczaka i całość smażymy ok 5 minut. Gdy mięso lekko się podsmaży dodajemy odcedzoną kukurydzę, kaszę pęczak. świeże pomidory i sos pomidorowy. Całość jeszcze chwilę posmażamy, a nastęnie przekładamy do dużego naczynia żaroodpornego.

  4. Całość zapiekamy ok 50 minut w 190*C. Przed podaniem posypujemy startym żółtym serem.

  5. zdj

  6. zdj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń