Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromatyczna zapiekanka, która jest bardzo prosta w przygotowaniu. Zachwyca aromatem i smakiem.
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 126
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 2368
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 126
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 2368
Składniki
Kurczaka oczyszczam z błonek i ewentualnych chrząstek, i tnę w kostkę. Kawałki kurczaka wkładam do miski, wlewam łyżkę oleju i dodaję przyprawy - sól, pieprz, kurkumę.
Na patelni rozgrzewam nieco oleju i obsmażam na nim kurczaka. Następnie dodaję szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość duszę pod przykryciem około 15 minut. Następnie dodaję jogurt naturalny - zwykle go hartuję, czyli wlewam 2-3 łyżki wody, którą puścił szpinak i wlewam do dania. Dusze pod przykryciem około 5 minut i ściągam patelnię z ognia.
W garnku gotuje OSOLONĄ wodę. Do wrzącej wody wrzucam makaron- ilość zależy od naczynia, w którym przygotowujesz zapiekankę -ja zwykle gotuję 2- 3 szklanki. Gotuje około 5 minut i odlewam wodę. Makaron powinien być al dente.
Na dnie naczynia żaroodpornego układam makaron, a na nim kurczaka ze szpinakiem i piekę w 180 stopniach przez 20 minut. 10 minut przed końcem pieczenia posypuję górę zapiekanki startym lub pociętym w paski serem.