Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka z łososiem

Zapiekanka z łososiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 226 Ocena: 2368

Dodano:

Odsłon: 689

Zapiekanka z łososiem na bazie ziemniaków to zdrowe i sycące danie, które doskonale nadaje się na obiad lub gorącą kolację, to również pyszna alternatywa dla tych wszystkich, którym znudziło się jedzenie smażonej ryby z ziemniakami i surówką. Przygotowanie takiego dania nie zajmuje wiele czasu i jest bardzo proste.

Składniki

  • 1,5 kg ugotowanych ziemniaków
  • 500 g świeżego łososia
  • 4 średnie cebule
  • 2 pęczki koperku
  • olej do smażenia
  • 4 jajka
  • 250 ml mleka
  • 250 ml śmietany 30 %
  • 150 g żółtego sera startego na tarce o dużych oczkach
  • czarny pieprz
  • sól
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Zapiekanka z łososiem

Przygotowanie

  1. Ugotowane i wystudzone ziemniaki kroimy w plastry o grubości około 1/2 cm. Łososia kroimy w grubą kostkę po czym oprószamy solą i czarnym pieprzem. Obraną cebulę kroimy w półplasterki. Opłukany i osuszony koperek drobno siekamy.
    Na patelni z niewielką ilością rozgrzanego tłuszczu krótko podsmażamy pokrojoną cebulę, od czasu do czasu mieszając, po czym zdejmujemy z ognia.

  2. Połowę pokrojonych ziemniaków układamy na dnie posmarowanego olejem, naczynia żaroodpornego. Na warstwie ziemniaków równomiernie układamy podsmażoną cebulę. Na warstwie cebuli umieszczamy pokrojonego łososia. Łososia posypujemy posiekanym koperkiem. Na warstwie koperku układamy pozostałe plastry ziemniaków.

  3. W misce umieszczamy jajka, dodajemy mleko oraz śmietankę, wszystko doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masą delikatnie polewamy wierzch zapiekanki. Zapiekankę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp 180 st. C około godziny, 15 minut przed końcem pieczenia zapiekankę posypujemy startym żółtym serem.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń