Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka z łososiem na bazie ziemniaków to zdrowe i sycące danie, które doskonale nadaje się na obiad lub gorącą kolację, to również pyszna alternatywa dla tych wszystkich, którym znudziło się jedzenie smażonej ryby z ziemniakami i surówką. Przygotowanie takiego dania nie zajmuje wiele czasu i jest bardzo proste.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118087
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8413
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3117
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2140
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1545
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118087
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8413
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3117
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2140
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1545
Składniki
Ugotowane i wystudzone ziemniaki kroimy w plastry o grubości około 1/2 cm. Łososia kroimy w grubą kostkę po czym oprószamy solą i czarnym pieprzem. Obraną cebulę kroimy w półplasterki. Opłukany i osuszony koperek drobno siekamy. Na patelni z niewielką ilością rozgrzanego tłuszczu krótko podsmażamy pokrojoną cebulę, od czasu do czasu mieszając, po czym zdejmujemy z ognia.
Połowę pokrojonych ziemniaków układamy na dnie posmarowanego olejem, naczynia żaroodpornego. Na warstwie ziemniaków równomiernie układamy podsmażoną cebulę. Na warstwie cebuli umieszczamy pokrojonego łososia. Łososia posypujemy posiekanym koperkiem. Na warstwie koperku układamy pozostałe plastry ziemniaków.
W misce umieszczamy jajka, dodajemy mleko oraz śmietankę, wszystko doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masą delikatnie polewamy wierzch zapiekanki. Zapiekankę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp 180 st. C około godziny, 15 minut przed końcem pieczenia zapiekankę posypujemy startym żółtym serem.