Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka z łososiem na bazie ziemniaków to zdrowe i sycące danie, które doskonale nadaje się na obiad lub gorącą kolację, to również pyszna alternatywa dla tych wszystkich, którym znudziło się jedzenie smażonej ryby z ziemniakami i surówką. Przygotowanie takiego dania nie zajmuje wiele czasu i jest bardzo proste.
Kotlety z delikatnego mięsa z piersi kurczaka faszerowane pieczarkami z cebul...
Odsłon: 118
Ziemniaki z marchewką do obiadu to jeden ze sposobów przemycania zdrowia do n...
Odsłon: 206
Propozycja na wykwintny deser z nutą rumu.
Odsłon: 70
Jeden z najlepszych serników
Odsłon: 2944
Piekę je bardzo często bo są szybkie i łatwe do przygotowania. Idealnie spraw...
Odsłon: 125
Kotlety z delikatnego mięsa z piersi kurczaka faszerowane pieczarkami z cebul...
Odsłon: 118
Ziemniaki z marchewką do obiadu to jeden ze sposobów przemycania zdrowia do n...
Odsłon: 206
Propozycja na wykwintny deser z nutą rumu.
Odsłon: 70
Jeden z najlepszych serników
Odsłon: 2944
Piekę je bardzo często bo są szybkie i łatwe do przygotowania. Idealnie spraw...
Odsłon: 125
Składniki
Ugotowane i wystudzone ziemniaki kroimy w plastry o grubości około 1/2 cm. Łososia kroimy w grubą kostkę po czym oprószamy solą i czarnym pieprzem. Obraną cebulę kroimy w półplasterki. Opłukany i osuszony koperek drobno siekamy. Na patelni z niewielką ilością rozgrzanego tłuszczu krótko podsmażamy pokrojoną cebulę, od czasu do czasu mieszając, po czym zdejmujemy z ognia.
Połowę pokrojonych ziemniaków układamy na dnie posmarowanego olejem, naczynia żaroodpornego. Na warstwie ziemniaków równomiernie układamy podsmażoną cebulę. Na warstwie cebuli umieszczamy pokrojonego łososia. Łososia posypujemy posiekanym koperkiem. Na warstwie koperku układamy pozostałe plastry ziemniaków.
W misce umieszczamy jajka, dodajemy mleko oraz śmietankę, wszystko doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masą delikatnie polewamy wierzch zapiekanki. Zapiekankę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp 180 st. C około godziny, 15 minut przed końcem pieczenia zapiekankę posypujemy startym żółtym serem.