Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ta zapiekanka z łososiem to pyszne danie bez nadmiaru węglowodanów, które łączy w sobie rybę i warzywa w pysznym, białym sosie. To danie z pewnością pokocha cała twoja rodzina.
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam wspaniały pasztet z pieczonej kaczki z d...
Odsłon: 3082
Żeby relish z cukinii ładnie wyglądał w słoikach i na talerzu, najlepiej będz...
Odsłon: 221
Przepyszne, szybkie i efektowne danie, które świetnie sprawdzi się zarówno w...
Odsłon: 95
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam wspaniały pasztet z pieczonej kaczki z d...
Odsłon: 3082
Żeby relish z cukinii ładnie wyglądał w słoikach i na talerzu, najlepiej będz...
Odsłon: 221
Przepyszne, szybkie i efektowne danie, które świetnie sprawdzi się zarówno w...
Odsłon: 95
Składniki
Kalafiora pokrój na mniejsze różyczki, a ziemniaki obierz i pokrój w paski lub plasterki.
W dużym garnku zagotuj wodę. Dodaj różyczki oraz ziemniaki i gotuj warzywa przez 4-5 minut, a następnie odcedź je i odstaw na bok.
Na patelni rozpuść masło. Dodaj mąkę i podsmażaj ją, mieszając cały czas trzepaczką. Stopniowo wlewaj mleko i śmietankę, cały czas mieszając. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wymieszaj do zgęstnienia, a następnie dodaj sok z cytryny.
Zdejmij sos z ognia i wmieszaj parmezan oraz koperek.
Głębokie naczynie żaroodporne wysmaruj delikatnie tłuszczem. Na dno wylej ok. ¼ szklanki przygotowanego sosu. Następnie połóż warzywa i polej je pozostałym sosem.
Łososia pokrój w dużą kostkę. Ułóż ją na wierzchu zapiekanki.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 st. Celsjusza i piecz danie przez ok. 30 minut. Jeśli zapiekanka zacznie zbyt szybko się rumienić, przykryj ją luźno folią aluminiową.
Zapiekankę z łososiem podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu. Przechowuj ją w lodówce i zużyj w ciągu 2-3 dni.