Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka z makaronem i boczkiem

Zapiekanka z makaronem i boczkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 274 Ocena: 2381

Dodano:

Odsłon: 3417

Jak nie mam pomysłu na obiad – robię zapiekankę. Jest to szybkie danie. Możemy do niej dodać co mamy akurat pod ręką lub co lubimy.

Składniki

  • Makaron - 150 g (dowolny kształt)
  • Boczek wędzony surowy - 150 g
  • Pomidor - 2 szt.
  • Dymka ze szczypiorkiem - 2 szt.
  • Bazylia suszona - 1 łyżeczka
  • Żółty ser - 120 g (starty na tarce o dużych oczkach)
  • Parmezan - 1 łyżka (tartego)
  • Majonez z czosnkiem - 100 g (Kielecki)
  • Śmietana - 100 g
  • Oliwa - do formy
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zapiekanka z makaronem i boczkiem

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Pomidory parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w półplasterki. Dymki myjemy i również kroimy w półplasterki, a boczek w paski. Majonez mieszamy ze śmietaną. Łączymy mąkę, boczek, dymkę,pomidory, parmezan i bazylię, lekko solimy i pieprzymy. Mieszamy z sosem. Przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem, posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń