Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Fajny pomysł na obiad dla amatorów makaronu.
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 190
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 249
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 276
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 190
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 249
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 276
Składniki
W miseczce roztrzepać śmietanę z jajkami i odstawić. Każdą warstwę w torcie robić oddzielnie.
WARSTWA CZERWONA: cebulę pokroić drobno i usmażyć na oliwie. Wlać przecier pomidorowy, koncentrat. Jeżeli sos będzie rzadki należy go trochę pogotować do odpowiedniej konsystencji, przyprawić. Wystudzić i dodać 1/3 mieszanki jajecznej. Wymieszać.
WARSTWA BIAŁA: Mięso usmażyć na oliwie. Dodać ser feta i wlać 1/3 mieszanki jajecznej. Wszystko razem wymieszać.
WARSTWA ZIELONA: szpinak usmażyć na oliwie z oliwek. Jeżeli był wcześniej mrożony należy dobrze zredukować wodę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Na koniec wlać resztę mieszanki jajecznej.
Makaron ugotować w osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu al dente. Ciepły, ale nie gorący podzielić na trzy części. Jedną część wymieszać z sosem pomidorowym. Drugą część wymieszać z mięsem. Trzecią część ze szpinakiem. Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować oliwą lub masłem. Wyłożyć warstwę pomidorową, dokładnie dociskając do dna. Następnie warstwę białą i na koniec zieloną lekko dociskając. Wierzch przykryć folią aluminiową i piec w temperaturze 180*C przez 20 minut. Po tym czasie wyjąć tort, zdjąć folię i posypać pokruszonym serem feta. Ułożyć plasterki mozzarelli, przekrojone pomidorki koktajlowe. Zapiekać jeszcze przez 10-15minut.