Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Fajny pomysł na obiad dla amatorów makaronu.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5355
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 884
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11784
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5071
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1334
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5355
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 884
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11784
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5071
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1334
Składniki
W miseczce roztrzepać śmietanę z jajkami i odstawić. Każdą warstwę w torcie robić oddzielnie.
WARSTWA CZERWONA: cebulę pokroić drobno i usmażyć na oliwie. Wlać przecier pomidorowy, koncentrat. Jeżeli sos będzie rzadki należy go trochę pogotować do odpowiedniej konsystencji, przyprawić. Wystudzić i dodać 1/3 mieszanki jajecznej. Wymieszać.
WARSTWA BIAŁA: Mięso usmażyć na oliwie. Dodać ser feta i wlać 1/3 mieszanki jajecznej. Wszystko razem wymieszać.
WARSTWA ZIELONA: szpinak usmażyć na oliwie z oliwek. Jeżeli był wcześniej mrożony należy dobrze zredukować wodę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Na koniec wlać resztę mieszanki jajecznej.
Makaron ugotować w osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu al dente. Ciepły, ale nie gorący podzielić na trzy części. Jedną część wymieszać z sosem pomidorowym. Drugą część wymieszać z mięsem. Trzecią część ze szpinakiem. Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować oliwą lub masłem. Wyłożyć warstwę pomidorową, dokładnie dociskając do dna. Następnie warstwę białą i na koniec zieloną lekko dociskając. Wierzch przykryć folią aluminiową i piec w temperaturze 180*C przez 20 minut. Po tym czasie wyjąć tort, zdjąć folię i posypać pokruszonym serem feta. Ułożyć plasterki mozzarelli, przekrojone pomidorki koktajlowe. Zapiekać jeszcze przez 10-15minut.